Yunanistan'da bir kez daha genel grev

14.12.2017 - 23:25

Yunanistan'da dün sendikalar genel greve gitti, on binlerce işçi birçok şehirde meydanlardaydı.

Ülkede hayat dururken, kitlesel gösterilere işçiler, maaşlarında kesintiye gidilmesi planlanan emekliler ve öğrenciler yoğun olarak katıldı.

Yunanistan'da 10 yıla yakın süredir kriz sebebiyle merkez sağ ve merkez sol hükümetler tarafından uygulanan kemer sıkma politikaları, halkı perişan etti. Buna karşı mücadelenin yarattığı radikalleşmenin sonucu olarak iktidara gelen Syriza hükümeti de aynı politikaları uyguluyor.

Yunanistan Genel İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Memur Sendikaları Konfederasyonu'nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen genel grevde, toplu sözleşme ve grev haklarının korunması ve asgari ücretin yükseltilmesi talepleri öne çıkarıldı.

Uçak, tren ve gemi seferlerinin iptal edildiği, okulların açılmadığı ülkede, toplu taşıma belli aralıklarla hastanelerde yalnızca acil servisler hizmet verdi. Banliyö treni seferleri de durdu. Özel sektörde de enerji ve metal işkolu başta olmak üzere pek çok alanda işçiler greve çıktı.

Sosyalist İşçi Partisi'nden Panos Garganas, grev sebebiyle Yunanistan'da grevin ertesi günü hiçbir gazetenin çıkmayacağını, bankaların çalışmadığını, gemi seferlerinin yapılamadığını ve havayollarında iç uçuşların büyük ölçüde aksadığını aktarıyor.

Garganas, Syriza'nın "hazırladıkları sendika yasasının aslında sendikaları güçlendireceği" yönündeki argümanlarıyla grevi engelleme girişiminin başarısız olduğunu söyledi.

Yunanistan'da işçiler, Syriza’nın kemer sıkma politikalarına karşı genel greve çıkıyor



Bültene kayıt ol