Güney Kore’de eylem: Trump’a hayır, savaşa hayır

08.11.2017 - 19:03

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Güney Kore’yi ziyareti öncesinde ve ziyaret sırasında Güney Kore’de yaygın eylemler yapıldı. Göstericiler “Trump’a hayır, savaşa hayır” dediler. 

ABD Başkanı Donald Trump 7-8 Kasım günlerinde Güney Kore’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile görüştü. Beraberinde 3 uçak gemisi ve nükleer denizaltılarla beraber gelen Trump, gezisi boyunca Kuzey Kore’yi tehdit eden konuşmalar yaptı.

Onyıllar süren sağcı hükümetlerden sonra iktidara gelen ilk burjuva reformist hükümeti olan Moon hükümeti ise ABD ile milyonlarca dolarlık silah anlaşması yapacağına söz verdi. DSİP’in Güney Kore’deki kardeş örgütü İşçi Demokrasi’sinin aktardığı kadarıyla sol, kendini Moon hükümetinden ayırt eden bağımsız bir kampanya örgütleyerek Trump’ın ziyaretini savaş karşıtı bir hareket inşa etmek için fırsata çevirdi.

Trump gelmeden önceki Cumartesi. Güney Kore’nin bütün şehirlerinde Trump’a ve savaşa karşı eylemler yapıldı. Trump ülkeye vardığında ise 1000 kişi onun geçmek zorunda olduğu meydana toplanarak protestoya başladı. Polisin bütün gizleme çabalarına rağmen Trump göstericilerin bağırışlarını duymak, pankartlarını görmek zorunda kaldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan çıkarken başka bir yoldan gitmek zorunda kaldı. Ertesi gün Meclis’te konuşma yapmaya geldiğinde yine yüzlerce kişi ana kapıda onu protesto ediyordu.

İşçi Demokrasisi, bu protestoları ABD ve Güney Kore arasındaki askeri ittifaka karşı savaş karşıtı bir hareketin başlangıcı olarak değerlendiriyor. 



Bültene kayıt ol