Güney Kore: Donald Trump’ın ziyaretine karşı hareket büyüyor

01.11.2017 - 19:06

DSİP'in Güney Kore'deki kardeş örgütü İşçi Dayanışması'nın yolladığı yazı ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaretine karşı gelişen hareketi anlatıyor.

ABD Başkanı Donald Trump 7-8 Kasım tarihlerinde Güney Kore’yi ziyaret edecek. Trump pek çok kez Kuzey Kore’yi “tamamen yok etmekle” tehdit etti ve “yıkıcı” sonuçlara neden olacak “askeri seçeneklerin” masada olduğunu belirtti. Aynı zamanda nükleer bombardıman uçaklarını da Kuzey Kore karasularının yakınlarına gönderdi. Tüm bu sözler ve hareketler Kore yarımadasında askeri gerilimin artmasına neden oldu.

Trump, Güney Kore ve Japonya’ya yapacağı gezilerde bu ülkelerden Kuzey Kore’ye daha fazla baskı yapmasını isteyeceğini açıkça söyledi. Onun ziyaretleri askeri gerilimin yalnızca daha fazla artmasına neden olur. Geçtiğimiz yılın sonbaharından bu yılın ilkbahar aylarına kadar olan sürede Güney Koreliler dönemin başkanı Park Geun-hye’yi protesto etti ve onun görevden ayrılmasını sağladı. Onun yerine yeni başkan olarak Moon Jae-in seçildi. Moon burjuva muhalefet partisinin başında ancak o ve onun hükümeti ABD ile girilen katı işbirliğini tamamen destekliyor. Moon’un Trump’ı davet etmesi, ona bir devlet ziyaretinde bulunma onurunu bahşetmesi ve ondan parlamentoda konuşma yapmasını istemesi utanç verici bir durum.

28 Ekim eski başkan Park’a karşı yapılan gösterilerin yıldönümüydü ve on binlerce kişi bir kez daha şehir merkezindeki bir meydanda toplandı. Gösterinin ana talepleri arasında “tam bir sosyal reform” ile birlikte barış isteği ve savaşa karşı çıkış vardı. Ana platformdan biz ve diğer solcular konuşmalar yaparak Trump’un ziyaretini kınadık ve halkı planladığımız eylemler konusunda bilgilendirdik. Gösterinin ardından sol örgütler bir kez daha Başkanlık Sarayı’na yapılan yürüyüşe liderlik etti, ancak bu sefer yeni başkanı Trump’ı davet ettiği için protesto ediyorduk. Pek çok Koreli “Eğer binlerce kişi ölecek olsa bile orada (Kore Yarımadası) ölecek, burada değil” diyen Trump’tan iğreniyor. Aynı zamanda pek çok Koreli Moon’un Trump’ı bir şekilde barışçıl olmaya ikna edebileceğini düşünüyor ki bu elbette bir yanılsama.

Ancak Trump’ı davet eden Moon hükümeti olduğu için hareketin içindeki ılımlı güçler Trump karşıtı bir hareket inşa etmekten rahatsızlar. Siyasal argümanlar öne sürerek, müdahalelerde bulunarak ve seferber olarak sol güçler Moon hükümetinin Trump’ın emperyalist saldırısıyla işbirliği içinde olmamasını talep eden bir barış hareketini inşa etmek için hazırlanıyor. Trump’ın ziyaretine karşı yapılacak olan gösterilerin hareket için bir sıçrama tahtası işlevi görmesi için elimizden geleni yapıyoruz.

(Socialist Worker'dan çeviren Onur Devrim Üçbaş)



Bültene kayıt ol