Irak yönetimiyle Kürdistan arasında Kerkük krizi

14.10.2017 - 09:17

Güney Kürdistan'da gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunun ardından Kerkük üzerinden Irak merkezi hükümetiyle başlayan kriz sürüyor.

Güney Kürdistan’da 25 Eylül’de yapılan referandumdan sonra Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar daha da derinleşti.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, son yaptığı açıklamada, “Kürt vatandaşlarla savaşmıyoruz ancak Irak’ın toprak bütünlüğünü koruyarak, anayasayı yerine getirmeye çalışıyoruz” demişti. Heşdi Şabi’ye bağlı İmam Ali Ketibeleri 40. Tugay Komutanı Ebu Azrail ise, Haydar Abadi’nin, Kerkük’e saldırı için talimat verdiğini ve önümüzdeki günlerde Kürdistan’da büyük olayların yaşanacağını açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden 11 Ekim’de yapılan açıklamada, Iraklı güçlerin Kerkük’ün Güney ve Batısı ile Musul’un Kuzeyi’ne saldıraca yönünde haber aldıkları belirtilmişti. Açıklamanın ardından söz konusu bölgelere çok sayıda peşmerge ve asayiş gücü takviye edildi. Güvenlik Konseyi’nden dün yapılan açıklamada ise, Iraklı güçlerinin Kerkük’teki petrol bölgeleri ile askeri üsleri ele geçirmeyi hedeflediği bildirildi.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Al Ganimi, “Kerkük her ne şekilde olursa olsun geri alınacaktır” dedi. 

Ganimi “Irak anayasası, Irak sınırlarının tümümün Irak ordusunun kontrolünde olmasını öngörüyor. Bölge ülkeleri ile yaptığımız görüşmelerde gerek sınırların, gerekse tüm havalimanlarının merkezi hükümetin kontrolü altında olduğunu söyledik ve bundan sonra da bu anlamdaki tüm ilişkilerin Bağdat merkezi hükümeti ile yürütülmesi gerektiğini ifade ettik” diye konuştu.

Haşdi Şabi komutanlarından Kerim Nuri ise güçlerinin hiçbir şekilde Peşmerge Güçleri’ne saldırmayacağını söyledi. Kerim Nuri, “Yaşanan kaosla ilgimiz yoktur. Güçlerimizin peşmergeye saldıracağı yönündeki haberler doğru değildir. Kerkük’e hiçbir şekilde saldırmayacağız. Kürt halkı kardeşimizdir. Kürtlere saldırı bizim kırmızı çizgimizdir” diye konuştu.

Barzani'den açıklama

Kürdistan yönetiminin başbakanı Neçirvan Barzani ise Iraklı güçlerin Kerkük çevresindeki hareketliliği üzerine yaptığı açıklamada, sağduyu çağrısı yaptı. 

Barzani’den yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sayın Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haydar Abadi’nin 10 Ekim 2017’de düzenlediği bir basın toplantısında, ordu ve Heşdi Şabi’nin peşmerge ve Kürdistan’a karşı askeri bir saldırı başlatacağı tehdidinden sonra birkaç gündür Peşmerge Güçleri’ne yönelik saldırı amacıyla Heşdi Şabi ve Irak ordusu Musul çevresinden Kerkük ve Hanekin çevresine kadar güç yığınağı yapıyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak; Sayın Ayetullah Seyid Ali Sistani’den, Iraklı tüm taraflardan, bütün sivil ve barış yanlısı örgütlerden, Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Avrupa Birliği, IŞİD’le mücadele koalisyonuna üye ülkeler, BM Güvenlik Konseyi ve komşu ülkelerden acilen rol oynayıp bölgenin yeni bir savaşa sürüklenmesine engel olmasını istiyoruz.

Ne Iraklı güçlerin ne de başka bir gücün böyle bir savaşa mahal vermemesini istiyoruz. Çünkü sonuçları hem Irak, hem de bölge için kötü olur ve IŞİD ile diğer terör örgütlerinin bölgede güçlenmesine zemin sağlar.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak; bütün sorunların çözümü için görüşmelere hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Yaşanacak her çatışma ve olumsuz sonucun da sorumlusunun Sayın Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haydar Abadi’nin olduğunu bildiriyoruz.

Kürt, Arap, Türkmen, Hristiyan; Kürdistan halkının bütün oluşumlarından, her savaş çağrısına güçlü bir moralle cevap vermeye hazır olmalarını ve Kürdistan’ın bütün kentlerinin korunması, Musul, Enbar ve Irak’ın diğer kentleri gibi yıkım ve katliamlara maruz kalmaması için peşmergeye her türlü desteği vermelerini istiyoruz.

Ayrıca Kürdistan’ın bütün parti ve taraflarından Kürdistan’ın savunulması ve barışın korunması için ortak tutum almalarını istiyoruz. Kürdistan Bölgesi, Irak’taki mezhep savaşı ve IŞİD savaşından kaçan yüzbinlerce göçzede ve mülteci için sığınak olmuştur. Irak hükümetinin bu bölgenin de huzurunu askeri tehditle bozmak istemesi ilginçtir.

2014 yılında Irak ordusunun Kerkük ve çevresindeki bölgelerden kaçıp IŞİD’e çok sayıda ağır silah bırakması sonrası Peşmerge Güçleri halkın imdadına yetişip onları IŞİD’den korudu. O zamandan beri bu bölgeler öylesine bir huzur içinde yaşıyor ki şimdiye kadar bu denli bir istikrar görmemişlerdi.Bu da peşmerge, polis, güvenlik güçleri ve halkın yardımı sayesinde olmuştur.

Birçok kez, söz konusu bölgelere, bölge sakinlerinin isteği dışında bir çözüm dayatılamayacağını bildirdik ve bütün oluşumların taleplerini gözeten özellikte bir yönetim olması gerektiğini belirttik. Bu amaçla da Kürdistan Bölgesi Hükümeti her türlü yardıma hazırdır. Diyaloğa hazır olduğumuzu ve sorunların çözümü için silaha başvurulmasına karşı olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz.

Bütün sorunlar barışçıl şekilde, diyalogla çözülmeli. Diyalog ve anlayış çağrılarımıza tehdit, ordu ve güç yığma, savaş amacıyla adımlar atarak cevap verilmemeli.”

(Rudaw)



Bültene kayıt ol