Almanya sağa kaydı, binlerce insan AfD’yi protesto etti

03.10.2017 - 13:43

Binlerce insan Almanya’daki genel seçimlerde oyların %12.8’ini alarak 94 milletvekili ile üçüncü büyük parti haline gelen aşırı sağ parti Almanya için Alternatif’i (AfD) sokağa çıkarak protesto etti.

Almanya'da İkinci Dünya Savaşından bu yana ilk kez aşırı sağ bir parti parlamentoya girdi. AfD’nin içinde aşırı sağ milliyetçiler, ırkçılar ve faşistler bulunmakta. Faşist kanat son bir senede güçlendi. Bu Nazilerin iktidarın kapısına dayandığı anlamına gelmiyor, kitlesel kampanyalarla, farklı olanaklarla geri püskürtülebilirler.

AfD gerçek bir tehlike. Önde gelen adaylarından Alexander Gauland bir eylemde “iki dünya savaşında da Alman askerlerinin başarılarından gurur duymak hakkımız” diye bir açıklamada bulundu.

AfD aynı zamanda anaakım partileri de sağa itiyor. Merkel, AfD seçmenlerinin oyunu geri kazanabilmek için “uyarı ve endişelerini” dinleme sözü verdi.

AfD’nin Berlin’deki seçim bürosunun önünde 3 bin ırkçılık karşıtı eylem yaptı. “Irkçılık alternatif değildir”, “AfD bir avuç ırkçı”, “Naziler dışarı” sloganları atıldı. Yüzlerce ırkçılık karşıtı da “Susan suç ortağıdır” pankartlarıyla Köln ve Frankfurt’ta eylemdeydi.

Sol Parti (Die Linke) oylarını bir puan artırarak %9 oy aldı. İlk yaptığı açıklamada “Kazananlar arasındayız ama seçim sonuçları sağa kayışı gösteriyor” dedi. Sol Parti milletvekili Christine Buchholz “Uzun zaman sonra ilk kez Naziler meclise girdi. Göçmen düşmanı, ırkçı ve neoliberal politikaları savunan kurumsal partiler de bunun suç ortağı. Kriz yarattılar ve AfD’ye alan açtılar. Sol Parti, kesintiler ve ırkçılığa karşı olduğu gibi AfD’ye karşı mücadelede de en ön safta olacak” dedi.

 



Bültene kayıt ol