İngiltere: İşçi Partisi kamulaştırma hareketinde ısrarcı

26.09.2017 - 13:16

Jeremy Corbyn'in İşçi Partisi liderliğine aday olduğu ilk andan itibaren vaat ettiği kamulaştırma meselesi, bir vaadin ötesine geçmek üzere gündeme getirildi. Gölge kabine başbakanı John McDonnell (İşçi Partisi), iktidara gelmeleri durumunda konuyu meclise taşıyacaklarını açıkladı.

İşçi Partisi yıllık konferansında konuşan McDonnell, daha önce açıklanan 'yeni halka arz tasarılarının İşçi Partisince onaylanmayacağını' kararını tekrarlarken, bununla da yetinmeyeceklerini, halihazırda yürürlüğe girmiş olan özelleştirme paketlerini de meclis gündeminde taşıyacaklarını açıkladı. Kendi partilerinin Blairci kanadından eski Başbakan Gordon Brown'ın hayata geçirdiği ve 30 milyar sterlinlik yolsuzluğa yol açan bir halka arz paketinin özel olarak üstüne gideceklerine dair ant içtiklerini belirten McDonnell, vergi mükelleflerinden daha fazla servet çalınmaması için demiryolları, enerji ve su piyasaları ile 2013'te Muhafazakâr Parti tarafından halka açılan İngiliz posta servisi Royal Mail'ı geri alacaklarının altını çizdi.

Yüksek faiz oranları, finansal kriz durumunda devreye sokulan kurtarma paketleri ve artan yönetim giderleri, halka arz edilen şirketlerin hisse sahiplerini daha da zenginleştirirken, hükümet bütçesine büyük darbe vurdu. Neoliberal dönemin başından bu yana, 200 milyar sterline yakın bir tutar hisse sahiplerine ve diğer giderlere savruldu. İşçi Partisi, kamulaştırmayı devreye sokmalarının bütçe açığını ortadan kaldıracağını ve borçları azaltacağını öne sürüyor.

Parti liderliğine adaylığını açıkladığı günden, ikincisinde büyük bir oy farkıyla olmak üzere iki kez İşçi Partisi lideri seçildiği zamana dek Jeremy Corbyn ve ekibi, Blairci İşçi Partililerin ve Muhafazâkarların ekonomiyi ve sosyal hayatı daha büyük dengesizliklere sokacak vaatlerine karşı bunları vaat ediyordu. Ancak Muhafazakâr Parti'nin çağrısıyla yapılan son erken genel seçimden İşçi Partisi'nin oylarının arttırarak çıkması ve Muhafazakârların çoğunluğu kaybetmesi, Corbyn'in fikirlerini daha sağlam bir konuma yükseltti. Dolayısıyla pek çok seçim öncesi vaat, artık vaat olmaktan çıkıp fiiliyata dökülmeye hazır.



Bültene kayıt ol