Irak'ta Kürtlerin bağımsızlık referandumu bugün gerçekleştiriliyor

25.09.2017 - 08:15

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, uluslararası büyük güçlerin ve onların bölgesel müttefiklerinin tüm baskılarına rağmen, bağımsızlık referandumunu bugün gerçekleştiriyor.

Bağımsızlık referandumu, Erbil, Süleymaniye, Duhok, Kerkük, Halepçe, Selahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi, Mendeli, Celevla ve Karatepe kasabaları ile Musul’un Şengal, Mahmur, Tılkeyf, Hemdaniye, Şeyhan ilçeleri ve  Zummar, Rabia, Nemrud ve Bertille kasabalarında gerçekleşecek.

Rudaw'ın haberine göre, Kürdistan Bölgesi dışında yaşayan seçmenler ise, elektronik sistem üzerinden oylamaya katılabilecek. Kürdistan Bölgesi’nde 7 bin, tartışmalı bölgelerde ise 5 bin olmak üzere toplam 12 bin noktada oylama kullanılacak. Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, tartışmalı bölgeler dahil olmak üzere referanduma katılması beklenen seçmen sayısını 5 milyon 200 bin olarak açıkladı.

Bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani de saat 08.30 sıralarında sandığa giderek oyunu kullandı.

Muhalefetten destek geldi

Barzani yönetimine dün muhalefet partilerinden de destek gelmişti. Değişim Hareketi (Goran), bağımsızlık referandumuyla ilgili “Bu süreçle nasıl davranacağı konusunda seçmenlerimizi özgür bırakıyoruz” açıklamasında bulundu. Goran tarafından yapılan açıklamada, “Goran Hareketi olarak, bağımsız Kürdistan devletini destekliyoruz. Bu süreçle nasıl davranacağı konusunda seçmenlerimizi özgür bırakıyoruz” ifadelerine verildi.

Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) de referandumuna desteğini açıklayarak ‘Evet’ oyu kullanacakalarını açıkladı.

Türkiye'nin karşıtlığı sürüyor

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise “IKBY’de bugün düzenlenen referandum, sonuçları bakımından yok hükmündedir. Her türlü hukuki temelden ve meşruiyetten yoksun olan bu girişimi tanımıyoruz” denildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“IKBY'deki referendum süresince ortamı istismar etmek isteyebilecek bazı radikal unsurların ve teröristlerin milli  güvenliğimizi hedef alan eylemlere kalkışması halinde ve Irak genelinde milli güvenliğimize yönelik her türlü tehdit karşısında uluslararası hukuktan ve TBMM’nin verdiği yetkiden kaynaklanan tüm önlemleri alacağımızı bir kere daha vurguluyoruz.”



Bültene kayıt ol