2016’da en az 40,3 milyon insan ‘modern köleliğe’ zorlandı

20.09.2017 - 07:36

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Walk Free Vakfı’nın yayınladığı yeni ‘küresel kölelik endeks’ine göre 2016 yılında en az 40,3 milyon insan ‘modern köleliğe’ mecbur bırakıldı.

Araştırmaya göre köleliğe maruz bırakılanların 29 milyonunu ise kadınlar ve kız çocuklar oluşturdu.

Zorla evliliğin ilk kez eklendiği çalışmada, herkesin paraya muhtaç bırakılmasının ve yine ondan ötürü doğan borçların sömürünün merkezinde yer aldığı ortaya koyuldu.

The Guardian’ın haberine göre ILO’da çalışan istatistikçi Michaëlle de Cock, zorunlu işçiliğe maruz bırakmak ve borç arasındaki ilişkiyi şöyle anlattı:

"Zorunlu işçiliğe mecbur bırakılan yaklaşık 25 milyon insanın yarısı borç altında yaşamaya zorlanıyor. Çoğu zaman kişiler, yüksek borçlarını karşılayabilmek için veya borç karşılığında bu işlere girmek zorunda kalıyor."

Zorunlu işçiliğe maruz bırakılanların dörtte biri çocuk

Araştırmaya göre köleliğe mecbur bırakılmanın hala devam ettiği günümüzde, çeşitli medya araçları yoluyla herkesin az çok farkında veya içinde olduğu bu durumda yer alanların dörtte biri ise çocuk.

Öte yandan neredeyse 25 milyon insan zorunlu işçiliğe ‘hapsedilmişken’, geçen sene 15 milyonu aşkın insan zorla evlendirildi.

Zorunlu işçilik yapmak zorunda bırakılanlarda 16 milyon kişinin özel ekonomilerin parçası olduğu düşünülürken, yaklaşık beş milyon kişi seks işçiliğine zorlandı, dört milyonu aşkın kişi ise devlet tarafından fonlanan zorunlu askerlik hizmetlerinde ve tarım işçiliğinde çalışmak durumunda bırakıldı.

Walk Free Vakfı’nın küresel araştırma yetkilisi Fiona David ise Birleşmiş Milletler’in geçen sene sadece 63 bin kişinin köleliğe zorlandığını ifade eden verilerine vurgu yaparak “Çözüm ile sorun arasındaki uçuruma” dikkat çekti.

Araştırmada aynı zamanda zorunlu işçiliğin devamının sağlanmasında borçlandırmanın ve ödenmeyen ücretlerin olduğunun altı çizilirken, zorunlu işçilerden bir bölümünün ‘işveren’ler tarafından ailelerine ve çocuklarına yönelik doğrudan tehdit aldıkları belirtildi.

Araştırmada milyonlar gözardı edilmiş olabilir

Yeni yapılan bu küresel araştırmaya zorunlu evlilik ise ilk kez eklendi.

David’e göre zorunlu evliliğin şu ana kadar niye gözardı edildiği ise ‘anlaşılır değil’.

Modern köleliğe maruz bırakılmaya en çok rastlanan yerler ise Afrika, Asya ve Pasifik bölgeleri.

Ancak ILO ve Walk Free derneği, bazı bölgelerden yeterli bilgi toplanamadığının altını çizerek araştırma sonuçlarına “temkinle” yaklaşılması gerektiğini ifade ediyor.

ILO’da çalışan istatistikçi Michaëlle de Cock ise çatışma bölgelerindeki milyonlarca insana, mültecilere ve dil engelinin bulunduğu bölgelere ulaşamadıklarını belirterek ‘modern köleliğe’ maruz bırakılanların sayısının kayda alınanlardan çok daha fazla olduğuna işaret ediyor.

Araştırma nasıl yapılıyor?

Küresel endeks, beş yıllık zaman dilimi içerisinde 48 ülkede 71 bin kişi ile yapılan röportajların da dahil edildiği bilgilerle belirleniyor.

ILO ve Walk Free Vakfı; araştırmalarında, vakfın küresel araştırma yetkilisi Fiona David’in dünyada sadece 63 bin kişinin köleliğe maruz bırakıldığını ifade ettiğini belirttiği BM Uluslararası Göç Örgütü ve diğer BM teşkilatlarının verilerinden yararlanılıyor.

(Gazete Karınca)



Bültene kayıt ol