Astana zirvesi: Türkiye, Rusya ve İran, Suriye üzerine anlaştı

16.09.2017 - 07:56

Türkiye, Esad diktatörlüğünün baş destekçileri Rusya ve İran ile çatışmasızlık bölgelerinin ayrıntıları üzerinde uzlaşıp ortak açıklama yaptı.

Rusya, İran ve Türkiye, Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri kurulmasında anlaştı. Üç ülke, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki barış görüşmelerinin altıncı turunun sonunda ortak açıklama yaptı.

Buna göre, üzerinde uzlaşılan noktalar şöyle:

- Çatışmasızlık bölgeleri altı aylığına kurulacak;

- Gerekli görülürse, bu süre uzatılacak;

- Çatışmasızlık bölgeleri şu yerlerde kurulacak: Şam’ın Doğu Guta bölgesi; İdlib; Humus; Lazkiye; Halep ve Hama.

- Rusya, Türkiye ve İran gerilimi azaltma bölgelerinde gözetim sağlamak amacıyla Suriye’de ortak bir koordinasyon merkezi kuracak.

Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıca yapılan açıklamadaysa, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine üç garantör ülkeden de gözlemci konuşlandırılacağı belirtildi. Rus Dışişleri ise gözlemci sayılarını açıkladı. Buna göre üç ülke de 500’er gözlemci gönderecek.

Rus sitesi Sputnik’in haberine göreyse, İdlib’de isyancıların Türkiye, hükümet güçlerinin kontrolündeki alanlar da Rusya ve İran tarafından kontrol edilecek.

Sputnik’e konuşan bir kaynak, tarafların ortak bildiri ve bunlarla ilgili 4 belge hazırladığını kaydetti. Kaynak, tutsakların salıverilmesi ve mayınların temizlenmesiyle ilgili belgelerde mutabakat sağlanamadığını, bunların bir sonraki Astana görüşmesinde ele alınacağını da belirtti.

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Suriye'nin önemli bölümünün Kürtler tarafından kurtarıldığını ve bu nedenle geçiş sürecinde Kürtlerin görüşüne de önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Astana-6 görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenleyen Lavrentyev, "Suriye'nin önemli bölümünün IŞİD'den Kürt güçleri tarafından kurtarıldığına tanıklık ettik. Bu nedenle, Kürtlerin sözüne siyasi geçiş ve müzakere sürecinde gereken önem verilmeli" dedi. 



Bültene kayıt ol