Kore yarımadasında gerginlik yükseliyor

29.08.2017 - 12:08

Kuzey Kore'nin fırlattığı balistik füzeye, Güney Kore de sınıra yakın bir bölgeye attığı bombalarla karşılık verdi. ABD lideri Trump'ın körüklediği askeri gerginlik artmaya devam ediyor.

Güney Kore Ordusu, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne yerel saatle 05:57'de "tanımlanamayan bir füze" fırlattığını duyurdu. Japon hükümeti füzenin Japonya'nın kuzeyini hedef aldığı uyarısında bulunarak, Kuzey Japonya'da yaşayan halkı olası bir Kuzey Kore füzesine karşı tedbirli olmaya çağırdı.

Kamu yayıncısı NHK herhangi bir hasar emaresi olmadığını duyurdu.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore'nin füze denemesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump ile 40 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptıklarını söyledi. Kuzey Kore'nin füze denemesini şimdiye kadar görülmemiş bir tehdit olarak niteleyen Abe, "Trump, yüzde yüz Japonya'nın yanında olduğunu söyledi ve Japonya'yı savunma sözü verdi. ABD ve Japonya, Kuzey Kore'ye uygulanan baskının artırılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin acilen toplanması konusunda hemfikir." dedi.

Kuzey Kore'nin şimdiye kadarki en uzun menzilli füze denemesi olduğu sanılan testin, ABD ve Güney Kore'nin bölgedeki ortak tatbikatı sırasında yapılması da dikkati çekti.

Füzenin geçişi sırasında hava savunma sistemleri alarma geçen Japonya'nın füzeyi düşürmek için herhangi bir girişimde bulunmadığı belirtildi.

Güney Kore'den yapılan açıklamada füzenin yaklaşık 2700 kilometre yol aldığı ve maksimum 500 kilometre yükseldiği belirtildi. Bölgedeki ajanslardan derlenen bilgilere göre füze Japon adası Hokkaido'yu geçerek üç parçaya ayrıldı ve Pasifik Okyanusu'nda denize düştü.

Japon medyası füzenin deniz düşmeden önce 3 parçaya ayrıldığını duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Robert Manning olayla ilgili olarak bilgi topladıklarını, füzenin ABD için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Güney Kore ise güç gösterisi olarak Kuzey Kore sınırında bir bölgeye F-15K savaş uçaklarıyla 8 ağır bomba attı.



Bültene kayıt ol