Nükleer silahlar gerçekten yasaklanacak mı?

08.07.2017 - 11:04

8 Temmuz’da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı onayladı. BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve nükleer silah sahibi ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin'in karşı çıktığı anlaşmaya 122 ülke 'evet' oyu verdi.

Genel Kurul'da yapılan oylamada tasarıya yalnızca Hollanda karşı oy verirken, Singapur çekimser kaldı.

Oylamaya katılmayan ülkeler

Oylamaya ABD, Rusya, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan, Türkiye, İran, İsrail, Fransa, Almanya, Yunanistan, Japonya ile İtalya'nın da bulunduğu 69 ülke katılmadı.

Anlaşmayla hedeflenen nükleer silahların tüm dünyada kaldırılması fakat anlaşmanın taraflara yaptırım niteliği yok. Nükleer karşıtlarının amacı anlaşmanın nükleer silahların tümden imhası yönünde önemli bir adım olarak görülmesi.

Marksist.org Türkiye’de yıllardır barış için mücadele eden Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun Yürütme Kurulu üyesi Yıldız Önen’e anlaşmayla ilgili görüşlerini sordu. Anlaşmanın önemli bir adım olduğunu ama yetersiz görülmesi gerektiğini söyleyen Önen, şöyle devam etti: “Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI,  ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Kuzey Kore ve İsrail gibi ülkelerin elinde atom bombası olduğunu açıkladı. Atom bombalarının modernleştirilmesi için yeni harcamalar yapılıyor. Nükleer silah sayısı azaltılırken bu harcamaların artması, hala büyük bir tehlike altında olduğumuzu gösteriyor. 9 ülkenin elinde 14 bin 935 nükleer başlık var. Bu da tehlikenin büyüklüğünü bir başka göstergesi.”

“Bizim açımızdan önemli olan bir başka olumsuzluk ise Türkiye’nin silahsızlanma oylamasına katılmayan 69 ülke arasında yer alması. Türkiye nükleer silahsızlanma için sesini en çok çıkartan ülkeler arasında olmalıdır. Ortadoğu’da sürekli askeri operasyon üssü olarak kullanılan İncirlik Üssü’nde ayrıca çok sayıda nükleer başlık olduğunu biliyoruz. Nükleer silahsızlanmadan yana aktif bir taraf olmalıdır Türkiye, İncirlik Üssü nükleer silahlardan arındırılmalıdır.”



Bültene kayıt ol