Hollanda hükümeti, 15 Temmuz'da toplantı yapmak isteyen Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve herhangi bir kabine üyesini görmek istemediklerini söyledi.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkeş'in istenmemesinin "Mart ayında yaşanan olayların mantıksal sonucu" olduğu vurgulanıyor.
Açıklamada, "15 Temmuz darbe girişiminin Türk demokrasisine yönelik bir saldırı olarak değerlendirildiği" ve Hollanda tarafından kınandığı da hatırlatılıyor.
Mart'ta ne olmuştu?
Referandumda kazanmak için, Avrupa'daki Türkiyeli göçmenlerin oyunu toplamayı hedefleyen Ak Parti hükümeti, Hollanda'da kampanya toplantısı yapmak istemişti.
İslamofobik faşist partinin çıkış yapmayı hedeflediği seçimler öncesi Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya miting izni vermemişti. Erdoğan da Hollanda'ya "Nazi kalıntısı" demişti.
Avrupa'yla yeniden gerilim
Türkiye'ye en fazla yabancı yatırımı yapan Hollanda ile başlayan kriz, referandumda 'evet'e birkaç puan kazandırmak için çıkartılsa da, çeşitli bakanların uzlaşmacı açıklamalarına rağmen Hollanda ile krizin bitmediği görülüyor.
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu oylamasında çıkan 'üyelik müzakereleri askıya alınsın' sonucunun ardından Hollanda ile diplomatik kriz Erdoğan ve yerli-milli ittifakının yeniden karşısında.