Trump’ın ırkçı “zaferi”: ABD Yüksek Mahkemesi, mülteci düşmanı islamofobik yasağı onayladı

26.06.2017 - 21:03

ABD'de Yüksek Mahkeme, Başkan Donald Trump'ın nüfusunun çoğu Müslüman 6 ülkenin vatandaşlarına yönelik seyahat yasağının “kısmen” yürürlüğe girmesine izin verdi. Mahkeme, yasağın ABD'de “gerçek” bir yakını ya da “bağlantısı” bulunmayan kişiler için de geçerli olabileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Trump, “Ulusal güvenliğimiz için açık bir zafer” diyerek mahkemenin kararını tebrik etti. Mahkeme “mülteci yasağı” ile ilgili olarak Beyaz Saray’dan gelen acil talebi de “kısmen” onayladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı da yazılı açıklama yaparak seyahat sektörüyle koordineli halde yasağı uygulamaya başlayacaklarını duyurdu. Bakanlık “Başkanlık kararnamesi profesyonel bir şekilde, kamuoyu açık ve yeterli bir şekilde bilgilendirilerek ve seyahat sektörüyle koordineli bir şekilde uygulanacaktır” dedi.

Yüksek Mahkeme Ekim ayında ise yasağın uygulanıp uygulanmamasını tüm yönleriyle görüşüp, yasak hakkında son kararı verecek. Trump ayrıca, ABD'nin göçmen programını da 120 gün boyunca askıya almış ve Suriye vatandaşlarının ülkeye girişini 'süresiz' durdurmuştu. Beyaz Saray da bu ay, yasağın derhal yeniden yürürlüğe girmesi için ABD Yüksek Mahkemesi'ne iki başvuru yapmıştı.

Trump için “zafer”

Yüksek Mahkeme'nin kararı, ABD Başkanı Trump için bir bir zafer olarak niteleniyor. Geçen hafta yaptığı açıklamada Trump, mahkemeden onay alması halinde yasağın 72 saat içinde yeniden yürürlüğe sokulacağını söylemişti.

Trump, Nisan ayında Yüksek Mahkeme'ye atadığı yargıç Neil Gorsuch’la, Cumhuriyetçilerin atadığı yargıç sayısını 5’e çıkmıştı. Yüksek Mahkeme'de Demokratların atadığı yargıç sayısı ise 4.



Bültene kayıt ol