Irak Kürdistan’ı bağımsızlık referandumuna giderken

14.06.2017 - 12:52

Irak’ın merkezi hükümeti, bağımsızlık referandumu yapacağını ilan eden Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni (KBY) uyardı.

KBY, geçen haftalarda 25 Eylül’de referanduma gideceğini açıklamıştı.

Haftalık basın toplantısında konuşan Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Kürtlerin bağımsızlık umutları olduğunu düşünme hakları bulunduğunu ancak tek bir vatan toprağı üzerinde yaşadıklarını söyledi.

“Sorunları çetrefilleştirir”

Ortak noktalarının çok olduğunu, IŞİD’in de halen Telafer ve Havice’de varlık gösterdiğini aktaran Irak başbakanı, şunları kaydetti: “Referandum bu süreçte doğru değil ve başarılı bir adım da değil. Kürtler birinci derece Irak vatandaşıdır. Bazı sorunlarımız var ancak bunlar çözülmeli. Bu sorunların çözümünün referandumdan geçtiğini düşünmek mantıklı değil. Dünya kapanma değil iş birliğine yöneliyor. Bu konuyla (referandum) ilgili ayrıca komşu ve bölge ülkeleriyle de ciddi sorunlar var ve olacak. Komşu ülkeler bu adıma milli güvenliklerine tehdit olarak bakar. Referanduma gitmek sorunları çözmek yerine daha da çetrefilleştirir.”

ABD: “IŞİD’le mücadele daha öncelikli”

ABD Dışişleri Bakanlığı, KBY’nin referandum düzenleme kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bağdat merkezi hükümetiyle ilişkilere de değinilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Birleşik, istikrarlı ve federal bir Irak'ı destekliyoruz. Irak Kürdistanı halkının meşru isteklerini ise takdir ediyor ve anlıyoruz. Bölge yetkililerinden, Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin geleceği de dâhil olmak üzere önemli konuların tümünde, Irak Anayasası temelinde, Irak hükümetiyle muhatap olmalarını destekliyoruz.”

Türkiye: “Vahim bir hata olur”

Numan Kurtulmuş bağımsızlık referandumuyla alakalı açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Türkiye'nin bölge ile ilgili görüşlerini her halükarda çok net bir şekilde ifade ettiklerini söyledi.

İlgili bütün muhataplara Irak ve Suriye ile ilgili söylediklerinin hep aynı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlardan biri de Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Irak'ta bölgesel yönetim Irak anayasası gereği belli haklara sahip. Irak merkezi hükümet ile zaman zaman bazı anlaşmazlıkların olduğunu biliyoruz. Bizim Kuzey Irak yönetimi ile yakın diyalog içinde çalıştığımızı da bütün dünya biliyor. Bizim temel tezimiz Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanması. Kuzey Irak'ta yapılacak bir bağımsızlık referandumunun, zaten paramparça olmuş, siyasi sorunları içinden çıkılmaz hale gelmiş olan bölgede karışıklıkların daha fazla artmasına neden olmaktan, istikrarsızlığı artırmaktan başka bir sonuç sağlamayacağını biliyoruz. Dolayısıyla Kuzey Irak'taki yöneticilerin bu konuyu bir kere daha gözden geçirmelerini, sadece Kuzey Irak için söylemiyorum, bölgedeki bütün siyasal aktörlerin de atacakları bütün adımlarda on düşünüp bir adım atmalarının daha doğru bir yol olduğunu düşünüyorum. Teenni ile hareket edilmesi ve mevcut sorunlara daha fazla sorun eklememek gerekiyor. Herkesin siyasi çözüm noktasında odaklanıp sorunları geride bırakması gerekiyor.”

Barzani’nin, İran ve Türkiye’ye karşı uluslararası yardım çağrısında bulunduğu iddia ediliyor

25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna Türkiye ve İran’ın sert tepki göstermesi Kürdistan Bölgesi yönetimini endişelendiriyor. KBY Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye ve İran’ın referandumu engellemek amacıyla bölgeye askeri harekât düzenleme ihtimaline karşı uluslararası yardım çağrısında bulunduğu iddia ediliyor.

Suudi Arabistan’ da yayınlanan Ewkaz gazetesi Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül 2017 tarihinde yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna karşı sert tavır ifade eden Türkiye ve İran’ın askeri müdahale ihtimaline karşı uluslararası yardım talebinde bulunduğunu yazdı.

Ewkaz bugün yayınladığı haberinde KBY Başkanı Mesud Barzani’nin uluslararası güçlerden yardım ve savunma istemesine gerekçe olarak Kürdistan’ da yapılacak bağımsızlık referandumuna Türkiye ve İran’ın askeri müdahalesi endişesi gösteriliyor.

Referandum kararının alınması ardından Ankara ve Tahran’dan yapılan açıklamalarda, Irak’ın toprak birliğinin korunması gerektiği aksi yöndeki adımların bölge barışını tehlikeye atacağını bildirilmişti.

Bağımsızlık referandumuna gitmek demokratik bir haktır

AKP’nin Ortadoğu politikası, halkların özgürce yaşamasından, bölgedeki işçilerin ve ezilenlerin eşitlik-özgürlük taleplerinden değil; Türkiye’nin güç olma isteğinden besleniyor. Daha önce Suriye’de ve son günlerde Katar’da görüldüğü gibi, gerginliklerin azaltılmasını ve barışı savunan politikalar yerine TSK’nın müdahil olmasıyla “askeri” çözümler deneniyor.

Kürtlerin her yerde özgürce yaşama ve kendi istedikleri biçimde yaşama hakları var. Bugünlerde Katalonya halkı da İspanya hükümetinin tüm tepkilerine rağmen referandum düzenlemek istiyor. Referandum, ezilen ulusların kaderlerini tayin etmeleri açısından son derece demokratik bir yöntemdir. Türkiye, Kürtlerin kazanımlarını baş tehdit olarak görmekten vazgeçmelidir. Kararlarını gözden geçirmesi gereken Türkiye devletidir, Irak Kürtlerinin ise elbette ki nasıl yaşayacaklarına karar vermek için referanduma gitme hakkı vardır.



Bültene kayıt ol