İtalyalı ve Maltalı yetkililer arasındaki “mesafe” tartışması onlarca mültecinin ölümüne sebep olmuş

31.05.2017 - 16:40

Yakın zamanda ortaya çıkan korkunç telefon görüşmeleri, İtalyan Sahil Güvenlik Örgütünün düzinelerce mültecinin boğulmasına izin verdiğini ortaya koyuyor.

Daha önce ortaya çıkmamış olan ses kaydında, İtalyan yetkilileri göçmenlere birkaç kilometre uzakta bir İtalyan deniz gemisi olmasına rağmen “sadece Malta'yı aramaları gerektiğini” söylüyor.

İtalyan Sahil Güvenlik Programının 2013’te onlarca mültecinin Akdeniz’de boğulmasına nasıl sebep olduğunu gösteren korkunç telefon görüşmeleri bir İtalyan gazetesi tarafından yayınlandı.

Ses kaydına göre; İtalyalı yetkililer, bir İtalyan Deniz Kuvvetleri devriye botu yakınlarda olmasına rağmen, batan mülteci gemisinden arayan kişiye “Malta'yı çağırın” diyor.

Balıkçı teknesi su almaya başladığında, Lampedusa’dan -İtalyan’nın bir adası- yaklaşık 118 kilometre uzakta ve Malta’nın 118 kilometre uzaktaki kara sularında bulunuyordu.

İtalyan haber dergisi L'Espresso tarafından yayınlanan yardım çağrısında; kendisini, Mohamed Jammo adlı Suriyeli bir doktor olarak tanıtan adamın, yetkililere teknenin su aldığını ve batmakta olduğunu söylerken yardım istediğini duyabiliyorsunuz.

"Lütfen acele edin" diyor Jammo defalarca. “Teknemiz batıyor.”

Sonra Sahil Güvenlik’i birilerni gönderip göndermediklerini sormak için aradığında ise bir operatör Jammo'ya Malta'yı aramasını söylüyor.

Operatör “Malta yakınlarındasınız” diyor. “Malta'yı doğrudan çok hızlı bir şekilde arayın, yakındalar, tamam mı?”

Bay Jammo Malta’yı arıyor ve Malta’dan, teknenin Lampadusa’ya daha yakın olduğunu söyledikleri için İtalyan Sahil Güvenlik görevlisini tekrar arıyor.

“Ölüyoruz, lütfen” diye ekliyor.

Ancak operatör talimatı tekrarlıyor ve ona şöyle diyor: “Malta’yı aramalısınız.”

Yardım çağrısı sırasında, İtalyan Deniz Kuvvetleri gemisi Terazi, 10 ila 19 mil uzaklıktaydı ve emir bekliyordu.

Bu arada Malta silahlı kuvvetleri ile İtalya Sahil Güvenliği arasında bir konuşma geçiyor. Malta Silahlı Kuvvetleri; bir devriye gemisinin gönderilmesi halinde, mültecileri en yakın kıyıya yani Lampadusa’ya nakletmeleri gerekeceğini söylüyor, diğer mülteci teknelerini bulmaya çalışırken bir “araçlarını” kaybetmek istemediklerini belirtiyor.

Malta makamları İtalyan Deniz Kuvvetleri’ne donanmalarının teknesinin mültecilere en yakın araç olduğunu belirtiyorlar.

Bay Jammo’nun İtalyan Sahil Güvenlik Komitesine ilk telefon açmasından beş saat sonra, balıkçı teknesi batıyor ve 60’ı çocuk, 260 kişi Akdeniz’in derinliklerine gömülüyor.

Doğru düzgün bir soruşturma yapılmamış, sadece 34 mültecinin öldüğü doğrulanmış.

Hayatta kalanların yaklaşık 147’si Malta’ya, 56 kişi ise İtalya'ya götürüldü.

(The Independent) 



Bültene kayıt ol