G7 zirvesi: İklim değişikliği ve açık pazar konusunda anlaşmazlık

28.05.2017 - 08:30

ABD Başkanı Donald Trump ile G7'nin diğer ülkeleri arasındaki uzlaşmazlıklar sürüyor.

Başkan olmadan önce "iklim değişikliğine inanmadığını" söyleyen ve seçildikten sonra ilk iş olarak Beyaz Saray'ın internet sitesinden konuyla ilgili bölümü kaldıran Trump'ın, daha önce Paris'te imzalanan iklim anlaşmasına uyup uymayacağı belirsizliğini koruyor.

Dünyanın önde gelen yedi sanayi ülkesinin (ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık) devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren G7 Zirvesi İtalya'nın Sicilya adasındaki Taormina kentinde yapıldı. İklim değişikliği konusunda diğer altı ülke ile ABD arasında bir uzlaşmaya varılamadı. Almanya Başbakanı Angela Merkel G7 zirvesinde iklim değişikliği ile ilgili tartışmanın "tatmin edici olmaktan bir hayli uzak olduğunu” söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Paris sözleşmesiyle ilgili son kararını gelecek hafta vereceğini belirtti.

Açık pazar-korumacılık tartışması

Merkel gazetecilere yaptığı açıklamada ayrıca açık pazar ve korumacı ekonomi politikalarıyla mücadele konularına değindi. "Birlikte pazarlarımızı açık tutacağız ve korumacılığa karşı mücadele edeceğiz, aynı esnada adil olmayan ticari faaliyetlere güçlü bir biçimde karşı konulmasını güvence altına alacağız” diyen Merkel, "Bu, çelik sorununu göz önüne aldığımızda, Almanya'nın da çıkarınadır” dedi. ABD Başkanı Trump zirve öncesinde Almanların ticaret konusundaki tutumunu, ABD'de Alman otomobillerinin satılmasına dikkat çekerek "kötü, çok kötü” olarak tanımlamıştı.

Trump, "korumacı" politikaların daha iyi olduğunu açıkla ilan ediyor. Mart ayında Almanya'da G-20'nin maliye bakanlarının bir araya geldiği toplantıda, ABD, sonuç bildirgesine "korumacılığın her türlüsüne karşı direnme" kararının eklenmesini engellemişti.



Bültene kayıt ol