Fransız sosyalist: “Faşistler kitlesel bir örgüt inşa ediyorlar”

07.05.2017 - 23:55

Fransız sosyalist Denis Godard, ülkede Le Pen'in liderliğinde büyüyen faşist hareketi yazdı:

Fransa'daki faşist tehlike, her zamankinden daha belirgin durumda. 

Faşizm iki doğrultudan gelir. İlki, ödünler vererek yönetmeye çalıştığı bir toplumda, egemen sınıfın mantığından.

Fransa'da şahit olduğumuz milliyetçiliğin, ırkçılığın ve otoriterliğin yükselişi, faşizmin nasıl geliştiğinin bir kesiti. Bu gelişmeler faşizme alan hazırlıyor. 

Fakat faşizm, daha fazlasını içeriyor. Toplumun bir kesimini mobilize etmek, geri kalanını bunu kullanarak disiplin altına alabilmek için faşist bir parti gerekir.

Ulusal Cephe'nin (FN) inşa ettiği de bu. Şimdiden milyonlarca seçmene, yüzlerce konsey üyesine, AB parlamentosunda düzinelerce ve Fransa parlamentosunda iki milletvekiline sahip.

İnsanlar sıklıkla, bir partinin faşist olduğunua inanmak için kara gömleklileri, sokak şiddetini ve bir tür askeri organizasyon görmek istiyorlar.

Elbette, bunlar faşizmin bir parçası. Fakat faşist partilerin 1930'lardaki gelişimi, aynı zamanda seçimler yoluyla örgütlenmeyi, fikir mücadeleleri yürütmeyi, ittifaklar kurup ittifaklar dağıtmayı da gerektirmişti.

Faşist milisler inşa etmek için şiddet yanlısı çeteler bulmak, işin en kolay kısmı. Kriz anlarında bir çırpıda oluşturulabilir, şayet faşistler, onları dinleyen kitlelere sahipse ve kitle örgütü inşa etmişlerse.

Son yıllarda Ulusal Cephe'den (FN) bu yönde uyarılar aldık.

Çiftçiler arasında, çevre aktivistlerine karşı mücadele edebilmek için milis kuvvetleri oluşturmakta başarılı oldular. Bölgeyi bloke ettiler, aktivistlerin araçlarında arama yaptılar, aktivistlere saldırdılar.

St Nazaire limanında CGT sendikası üyesi bazı liman işçileri bile Ulusal Cephe üyeleriyle çete kurabildiler.

Ulusal Cephe, polis teşkilatı içinde önemli bir hedef kitleye sahip. Polislerin %'50'den fazlası Ulusal Cephe'ye oy veriyor. Geçtiğimiz sene bir Ulusal Cephe adayının düzenlediği yasadışı yürüyüşlere maskeli polisler katılmıştı.

Faşist tehlike büyümeye devam ediyor. Solun bununla yüzleşip cesaretle karşı koyamaması bir rezalet ve felaketi getirecek. Kısmen, çözümü bildiğimiz için.

Şayet, siyah, beyaz ve Arap işçiler, genç insanlar, Müslüman ve olmayanlar arasında eylemde birlik inşa edersek, faşistleri ezmek için gerekli güce sahibiz.

(Socialist Worker'dan Türkçe'ye Ozan Ekin Gökşin çevirdi)

Melenchon'dan seçim yorumu: “Marine Le Pen üçüncü oldu”​

Fransa seçimleri: Faşist Le Pen kaybetti

Yeni Antikapitalist Parti'den başkanlık seçimi yorumu

Macron'a oy verenlerin yüzde 43'ünün amacı Le Pen'i engellemek​



Bültene kayıt ol