Dünya Sağlık Örgütü: “İdlip'te sinir gazı bulguları var”

05.04.2017 - 16:41

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye'nin İdlip kentindeki kimyasal silah saldırısında sinir gazı kullanıldığını gösteren bulgular olduğunu açıkladı. 

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, "Suriye'nin İdlip kentinde aralarında çocukların da bulunduğu 70'i aşkın kişinin ölmesine yol açan ve yüzlerce kişiyi etkileyen saldırıda yüksek düzeyde zehirli kimyasal kullanıldığına yönelik raporlar nedeniyle alarm durumundayız" denildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre DSÖ, bu son saldırının, 2013 yılında Suriye'nin Guta şehrindeki saldırıdan sonra en dehşet verici kimyasal saldırı olduğunu belirtti. 

Açıklamada, İdlip'te bu sabah da yüksek düzeyde kimyasal silah kullanıldığının rapor edildiği ve bölgedeki hastanelerin kapasitesinin sınırlı olduğu kaydedildi. Örgüt, hastanelerin saldırılar nedeniyle faaliyetlerine devam edemediğini ve hastaların Türkiye'ye gönderildiğini de açıkladı.

İdlip'teki kimyasal silah saldırısı sonrasında yaşanan ölümleri akut solunum yetersizliğine bağlayan açıklamada, "Bazı vakaların, sinir gazı içeren organik fosfora maruz kaldığını gösteren bulgular var." ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler toplanıyor

ABD, İngiltere ve Fransa, saldırıyı kınayan ve sorumluların bulunması için soruşturma açılmasını isteyen BMGK karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı.

Tasarıda Esad rejiminden 4 Nisan'daki tüm hava operasyonlarına ilişkin uçuş bilgileri ve komuta kademesinin listesini soruşturma ekibine vermesi isteniyor.

Kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Esad rejimine yaptırım uygulanmasını isteyen ve Konseye geçen şubat ayında sunulan benzer bir tasarı Rusya ile Çin tarafından veto edilmişti.

BMGK'da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

"100 ölü, 400'den fazla yaralı"

Muhaliflere bağlı İdlip Sağlık Müdürlüğü, saldırıda 100 kişinin öldüğünü ve 400’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ölenler arasında çok sayıda çocuk da var.

Yaralananların bazılarında bayılma, nefes alma zorlukları, ağızdan köpük çıkma gibi komplikasyonlar gözlendi. Tıbbi kaynaklar, bu belirtilerin saldırıda zehirli gaz kullanıldığını ortaya koyduğunu söyledi. Kullanılan gazın Sarin gazı olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Tedavi gördükleri hastaneye de saldırı

Rejimin daha sonra yine Han Şeyhun bölgesini havadan hedef aldı. Zehirli gaz saldırısından etkilenenlerin tedavi gördüğü bir hastane ve sivil savunma teşkilâtına ait bir bina vuruldu.

Bazı yaralılar Türkiye'ye getirildi

Saldırıda yaralanan 32 kişi Türkiye'ye getirildi. Hatay'daki hastanelere kaldırılan 32 kişiden 2'si kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Reyhanlı Devlet Hastanesinde tedavisi süren yaralılardan Veda Ajej isimli kadın, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Büyük bir gürültüyle uyandık. Gazdan etkilenmiştik. Kalkıp, düşmeye başladık. Ayakta duramıyorduk. Baş dönmesi ve mide bulantısı oldu. Nefesim daraldı. Nefes alamaz oldum. Gözlerimden yaş geliyordu. Sonra kendimi kaybetti. Gözümü Türkiye'de hastanede açtım. Hiçbir şey hatırlamıyorum. Eşim ve 2 çocuğumun durumunu bilmiyorum. Onlara ne olduğunu bilmiyorum. Onlardan haberim yok."

Rejim reddediyor

Rejim, daha önceki vakalarda olduğu gibi kimyasal silah kullanma suçlamalarını yine reddetti.

Daha önce BM, rejimin özellikle Halep’te klor gazı kullandığını tespit ettiğini söylemişti.

Suriye'de rejimin 2011'de başlayan barışçıl ayaklanmaları şiddeti kullanarak bastırma girişimlerinden sonra protestolar ülkede iç savaşa dönüştü. 7'inci yılına giren savaşta en az 300 bin kiş ihayatını kaybetti.

5 milyondan fazla Suriyeli, komşu ülkelere sığındı. Ülke içinde de 6 milyondan fazla kişi evinden oldu.

2013'teki saldırıyı akıllara getirdi

2013 yılında Şam’ın Doğu Guta bölgesinde Sarin gazı saldırısı gerçekleşmişti. 1400’den fazla kişi ölmüştü. Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Esad rejimini sorumlu tutmuş, ABD Başkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

Daha sonra devreye Rusya girmiş, Moskova’nın girişimiyle Suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti.

Rejim, tüm kimyasal silahını teslim ettiğini iddia ediyor. Ancak ülkede hâlâ zehirli gaz saldırıları gerçekleştiriliyor.



Bültene kayıt ol