Çipras sözünü tutamadı: Troyka anlaşması Yunanistan gündeminde

29.03.2017 - 12:03

Yunanistan halkına ‘kırmızı çizgilerimiz’ var diyerek güvence veren Çipras, AB ve IMF’nin dayattığı paketlere yeşil ışık yakarak sözünde durmadı. Üçüncü troyka anlaşmasını imzalarken “Artık yeni önlem paketleri yok” diyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, AB ve IMF ile yeni bir paket üzerinde anlaşmış görünüyor.

Evrensel'in haberine göre, IMF yetkililerinin ve Almanya’nın, Yunanistan’ın borçlarını ödeyebilecek bir “ekonomik yeniden yapılandırma” açısından adım atamadığını açıklamasından sonra gündeme getirdikleri yeni önlemler, Çipras hükümetini zor durumda bıraktı. 

"Dayatmaları kabul etmeyeceğiz" demişti

Troyka (AB, Avrupa Merkez Bankası, IMF üçlüsü) Yunanistan hükümetinden yeni vergiler getirilmesini, sosyal güvenlik sisteminde ve iş yasalarında değişiklikler yapılmasını, enerji ve taşımadaki özelleştirmelerin tamamlanmasını, vergiden muaf tutulan yıllık gelirin 5 bin avro düzeyine çekilmesini, işten atmaların önünün açılmasını, köylülere ve küçük esnafa yeni vergiler temelinde ağır yükler getirilmesini dayatıyor.  

Ancak Çipras Hükümeti, borç yükünün hafifletilmesi ve “ödenebilir duruma getirilmesi” konusunda pazarlık yapıldığını ve tek taraflı dayatılan anlaşma maddelerini kabul edilmeyeceğini  duyurmuştu. 

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen AB zirvesinde ise borçların hafifletilmesi konusu gündeme gelmedi. Ardından Çipras, IMF Başkanı Christine Lagarde’dan kurtarma paketlerine verilen desteğin devam etmesini talep etti. Bütün bunlar Yunanistan kamuoyunda ve Meclis partileri arasında yoğun tartışmaların gündeme gelmesine yol açtı. 

IMF’den destek talep edilmesi, troyka anlaşmalarının temelini oluşturan “kurtarma” programlarından çıkma umudunun bittiği yorumlarına neden oldu.  

Troyka Yunanistan'dan ne istiyor?

Troyka, Yunanistan’ın yıllık yüzde 3.5 oranındaki bütçe fazlası yaratmasını istiyor. Bunun gerçekleşmesi Yunan halkının, işçi ve emekçilerin yaşamının iyice ipotek altına alınması anlamına geliyor. 2017 bütçesinde dolaylı vergilerin 24.7 milyar avrodan 26.4 milyar avroya, dolaysız vergilerin ise 20.048 milyardan 20.415 milyara çıkarılması öngörülüyor. 

Diğer yandan 2016’da emekli aylıklarına ve aylık ücretlere ödenen paralar 29.334 milyar avro iken, bu yıl 28.326 olarak gerçekleşmesi hesaplanıyor. Yine geçen yıl toplanan gelir vergileri 12.025 milyar avro iken bu yıl 13.7 olarak hedefleniyor. 

SYRIZA’ya destek %20'nin altına düştü

Halkın daha da yoksullaşmasına dayanan kriz politikalarına duyulan tepkiler, SYRIZA Hükümetini zor durumda bırakırken, hükümete desteğin de giderek kaybolmasına yol açıyor. Bir süredir gündeme gelen kamuoyu yoklamaları, SYRIZA’nın oy oranının yüzde 20’nin altına düştüğünü gösteriyor.

Nisan ayı içinde pazarlıkların biteceği umudunu taşıdığını açıklayan Başbakan Çipras’ın yeni anlaşmaları meclisten geçirebilmesi oldukça zor. Şimdiye kadar imzalanan anlaşmalara  destek veren anamuhalefet partisi Yeni Demokrasi (ND) bu kez destek vermeyeceğini açıkladı. Hükümete bağlı milletvekilleri içinde de yoğun tepkiler oluşmuş durumda.  

Emekçilerin tepkisi sokağa taşıyor

Yunanistan’da özel sermayeye bağlı şirketlerin işçilere olan borcu 5.2 milyara ulaşmış bulunuyor. 4.2 milyon Yunanistan vatandaşının vergi borcu varken, 2.4 milyon Yunan da konut kredileri nedeniyle bankalara borçlu durumda. 

İşsizlik ve yoksulluk artmaya devam ederken SYRIZA’nın ve partilerin troyka politikalarında ısrar etmesi, genel olarak halkın büyük kesiminin siyasi partilere karşı güvensizlik duymasına neden oluyor. 



Bültene kayıt ol