AB'de islamofobi: İşyerlerinde başörtüsü yasağına yeşil ışık

14.03.2017 - 18:55

Avrupa Birliği'nin en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, birlik üyesi ülkelerde işverenlerin çalışanlarının, "görülebilir bir şekilde herhangi bir siyasi, felsefi ya da dini simge taşımalarını" yasaklayabileceğine hükmetti.

Lüksemburg merkezli mahkemenin kararı başörtüsünü de kapsıyor. Ancak mahkeme yasağın tüm çalışanların "tarafsız bir şekilde giyinmesini" gerektirecek şirket içi kurallara dayanması gerektiğini vurguladı. Böyle bir yasağın bir müşterinin talebi üzerine getirilemeyeceği de kararda yer aldı.

Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararı, Belçika ve Fransa'da iki çalışanın başörtülerini çıkarmayı reddettikleri için işten atılmaları nedeniyle dava açmaları üzerine aldığı belirtiliyor.

Mahkemenin bu konuda ilk kararı

Mahkemenin kararında yer alan bilgilere göre, Belçika'da özel bir şirkette resepsiyon görevlisi olarak çalışan Samira Achbita, işe girdikten üç yıl sonra başörtüsü takmaya karar verince, şirketin "tüm siyasi, felsefi ve dini sembolleri yasaklaması" nedeniyle işten çıkarılmış, ardından Belçika makamlarına dava açmıştı.

Asma Bougnaoui de Fransa'da stajyer olarak girdiği bir şirkette daha sonra işe alınmış, bir müşterinin şikayeti üzerinde "tarafsızlık ilkesince" başörtüsünü çıkarması istenmişti. Bougnaoui başörtüsünü çıkarmayı reddetmesi üzerine işten çıkarılmış, bunun üzerine dava açmıştı.
Mahkeme daha önce iş yerinde başörtüsü takılmasına ilişkin bir karar almamıştı.

 



Bültene kayıt ol