Trump'ın ilk icraatları: İşkence ve savaş yanlısı, göçmen düşmanı adımlar

26.01.2017 - 13:59

ABD'nin sağcı, cinsiyetçi, homofobik ve ırkçı yeni başkanı Donald Trump, göçmen düşmanı ve savaş yanlısı kararlara imza atmaya başladı.

Trump, önde gelen istihbarat yetkilileriyle görüştüğünü ve  sulu işkence (bir kişinin yüzüne su dökülerek yapılan işkence) gibi yasaklı sorgulama yöntemlerini "kesinlikle" geri getireceğini söyledi.

"Teröre karşı savaş"ta Bush'un işkence tesisleri

ABC News'e konuşan Trump, hükümetin, ABD'nin mücadele hâlinde olduğu örgütlere karşı kendisini nasıl savunduğu konusunda yeniden bir değerlendirme yaptığını kaydetti.

Trump, George W. Bush'un "Teröre karşı savaş" olarak adlandırdığı dönemde açılan gizli işkence tesislerini yeniden aktif hâle getirmeyi düşündüğünü söyledi.

IŞİD'i gerekçe gösterdi

Trump, seçim kampanyasında dilinden düşmeyen "sulu işkence" vaadinin hatırlatılması üzerine IŞİD'in Hristiyanlara karşı yaptıklarından bahsetti ve "Ateşe karşı ateşle savaşmalısınız" dedi.

Trump, istihbaratçılara "işkence" içeren sorgulama yöntemlerinin etkili olup olmadığını sorduğunu ve "Kesinlikle işe yarıyor" yanıtını aldığını belirtti. 

ABD'nin bombaladığı ülkelerden kaçanlara vize yok

Ayrıca, Trump'ın aralarında Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin bulunduğu 7 ülkeye uygulanan vize uygulamasını askıya alacağı açıklandı.

Reuters'ın haberine göre, ABD, Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen'e yönelik vize uygulamalarını askıya alacak ve bu ülke vatandaşlarına vize verilmesi işlemi geçici olarak durdurulacak.

Vize uygulamalarının askıya alınmasının yanı sıra mültecilerin ABD'ye girişi de birkaç aylığına durdurulacak. Mültecilere yönelik kararın, daha sıkı bir güvenlik inceleme protokolü getirilene kadar devam edeceği belirtiliyor. 

Meksika sınırına duvar

Trilyoner kapitalist Trump, seçim döneminde vaatlerinden biri olan Meksika sınırına duvar örülmesini öngören başkanlık kararını imzaladı. Kararın, ülkeye yasal olmayan yollardan girişi engellemek için atılacak çok sayıda adımın bir parçası olduğu öne sürüldü.

Sputnik’in haberine göre, Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Trump’ın ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na yaptığı ziyaret sırasında imzaladığı başkanlık kararıyla ilgili olarak, “Bu bariyeri inşa etmek bir seçim vaadinden daha fazlası. Bu, ‘geçirgen’ sınırlarımızı gerçekten korumak için atılan bir ilk adım” dedi. Spicer, duvarın ‘uyuşturucu, suç ve ABD’ye yönelik yasadışı göç akışını’ azaltacağını da sözlerine ekledi.

Seçim döneminde, Meksika'dan gelen yasadışı göçmenleri önlemek için birçok kez sınıra duvar öreceğini söyleyen Trump, salı günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yarın ulusal güvenlikle ilgili büyük bir gün planladık. Başka birçok şeyin yanında duvarı da inşa edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Suriye'de "güvenli bölge"

ABD Başkanı Donald Trump, “Suriye'de kesinlikle güvenli bölge oluşturacağız” açıklaması yaptı.

Trump, ABC News televizyonuna verdiği demeçte şiddetten kaçan insanları korumak için Suriye'de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacaklarını söyledi. Trump, "Avrupa'nın milyonlarca insanın Almanya ve muhtelif diğer ülkelere girmesine izin vererek çok büyük bir hata yaptığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.



Bültene kayıt ol