(Video) New York'taki Trump karşıtı kadın yürüyüşünden izlenimler

22.01.2017 - 18:05

Donald Trump’ın başkanlık görevine gelişinin ertesi gününde düzenlenen kadın yürüyüşü ülke çapında toplamda 4 milyona yakın kişinin katılımıyla ABD tarihinin en kitlesel tek günlük eylemi oldu.

New York'taki yürüyüşe katılan bir Marksist.org muhabiri, atmosferi aktarıyor:

"Ülke genelinde 600’ün üzerinde noktada düzenlenen gösteriler arasında en yüksek katılım oranına sahip şehirlerden biri New York’tu. Trump Tower’ın önüne düzenlenen yürüyüş bütün gün sürdü ve yüz binlerce insana ev sahipliği yaptı.

Irkçı, cinsiyetçi, homofobik Trump defol

Eylemin en göze çarpan özelliklerinden birisi, bir örnek pankartların yokluğuydu. Neredeyse herkesin kendi hazırladığı pankartlarla geldiği ve kendi sloganlarını yükselttiği eylem aşağıdan kitle hareketinin güçlü bir örneğiydi. Eylemde en çok kulağa çalınan sloganlar şöyleydi: “Benim başkanım değil”, “Hiçbir yere gitmiyoruz, ilk gününe hoş geldin”, “Trump’a, KKK’e, ABD’de faşizme hayır”, “Irkçı, cinsiyetçi, homofobik Trump defol”, “Biz vergimizi ödüyoruz ya sen?” (Trump’ın vergi ödememesini savunmasıyla ilgili), “Halk oyu biziz” (Donald Trump’ın Hillary Clinton’dan daha az halk oyu almasına rağmen seçim sisteminin sonucu olarak başkan olmasına referansla). Trump’la ilgili sloganların yanı sıra daha önce başka eylemlerde kullanılan “Demokrasi işte burada”,  “Siyahların Hayatı Önemlidir” gibi sloganlar da eylemin bir parçasıydı. Bu tarz sloganlar, son dönemlerde ABD yükselen sosyal hareketliliğin Trump karşıtı eylemleri inşa eden önemli yapı taşlarından biri olduğunun da göstergesiydi.

Eylemde kadınların öfkeli ama güçlü olduğuna ve mücadeleye devam edeceğine dair çok sayıda pankart mevcuttu. Taşınan pankartlar Trump’ın kadın karşıtı politikalarını iğneleyici ve mizahi bir dille eleştiriyordu. Seçimin öncesinde basına sızan bir kayıtta Trump’ın “Ünlü olduğunda her istediğini yapabilirsin. Ben (kadınları) cinsel organlarından avuçluyorum” dediğinin ortaya çıkması büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Eylemde Trump’ın bu sözlerine de çokça gönderme vardı. Pembe kedi kulaklı şapkalar eylemin ana unsurlarından biriydi (Trump’ın kullandığı kadın cinsel organı anlamına gelen “Pussy” kelimesi aynı zamanda kedi anlamına geliyor).

Sevgi kazanacak

Eylemde dile getirilen diğer meseleler arasında aile planlaması merkezlerinin ve sağlık sisteminin bütçelerinin kesilmesinin planlanması, iklim değişikliğini yalanlama ajandası, İslamofobik ve göçmen karşıtı politikalar, Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar örme projesi ve Trump’ın başkan yardımcısı Mike Pence’in homofobik tutumu gibi konular mevcuttu. Eyleme politik sloganlar kadar “Sevgi nefreti yener”, “Sevgi kazanacak”, “Nefrete yer yok” gibi sloganlar da hakimdi. Pankartların çeşitliliği kitlenin çeşitliliğiyle doğru orantılıydı. Clinton, Obama, Amerika güzellemeleri de eylemin parçasıydı.

New York’taki ve ülke çapındaki gösterilerin içeriği pek çok açıdan eleştirilebilir; fakat bu gösteriler tüm bu parçaların bir araya gelerek ördüğü, herkesin kendi durduğu yerden bir şey katarak inşa ettiği büyük bir kitle eylemliliğiydi. Eylem bittiğinde sokaklar kaldırımlara ve duvarlara bırakılmış pankartlarla adeta bir protesto müzesine dönüşmüştü. Metroda, sokakta, kafelerde hâlâ pankartlarıyla gezen bolca insan vardı. Eylem alanı dışında sokaklara ve bütün şehre yayılan bu atmosfer, Türkiye’de Gezi direnişinde olduğu gibi bir dayanışma havasını ortaya çıkarmıştı.

Trump tarafından tehdit edilenlere güven veren eylemler

Trump’ın zafer gününün ardından New York’ta yüz binlerin, ülke genelinde milyonların sokaklara çıkması ve haklarını sonuna kadar savunmak için birlikte mücadele etme sözü vermesi önemliydi. Trump’ın başkan seçilmesinin ardından özellikle göçmenlere ve Müslümanlar’a saldırıların hızla arttığı, Trump destekçilerinin binlerce Trump karşıtının olduğu bir eyleme bile güvenle girip eylemcilerle tartışabilecek kadar güçlü hissettiği bir ortamda, bu eylemler Trump politikaları tarafından tehdit edilenlere güven verdi. Trump’ın “göreve başlama töreni”nin ertesi günü sokakları doldurup dayanışan ve mücadele eden kitleyi eylmedeki pankartlardan birisi en iyi şekilde özetliyordu: “Bugün biz göreve başlıyoruz”.



Bültene kayıt ol