Gözaltılar dünya basınının manşetinde

04.11.2016 - 10:41

HDP eş başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 11 HDP’li vekilin bu sabaha karşı eş zamanlı olarak gözaltına alınması dünya basınında geniş yer buldu.

New York Times haberinde, “Gözaltılar, Türkiye’nin dördüncü büyük siyasi partisi üzerindeki daha geniş çaplı bir baskının parçası gibi görünüyor” ifadesini kullandı. Haberde Demirtaş için de, “Baskı altındayken gösterdiği sakin tavır ve hitabet yeteneğiyle ABD Başkanı Barack Obama’ya benzetilen Demirtaş kısa süre öncesine dek Türkiye siyaset sahnesinin parlak bir yıldızı olarak görülüyordu. Hükümetin kendisinin ve partisinin altını oyma çabalarından önce, liberal ve laik seçmenlere hitap ederek HDP’nin tabanını genişletmişti” denildi.

The Guardian’ın haberinde, “Baskınlar, gerçek darbecileri hedef almanın çok ötesine geçtiği gerekçesiyle eleştirilen OHAL koşullarında geldi” denildi. The Guardian Demirtaş için de şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan, yorumcular tarafından Türkiye’de onun karizmasına meydan okumaya yaklaşabilecek tek siyasetçi olarak görülen Demirtaş’a tekrar tekrar şahsi saldırılarda bulundu. Demirtaş, Erdoğan’ın başkanlık sistemine karşı muhalefeti şahsi bir mücadeleye dönüştürmüştü. HDP bunun diktatörlüğe yol açacağını söylüyor.”

BBC, Türkiye’de OHAL’in devam ettiğine dikkat çekti. Haberde, “Olağanüstü hal, Erdoğan ve kabinesinin yeni yasaları hazırlarken parlamentoyu baypas etmesinin, hak ve özgürlükleri kısıtlama ya da askıya almasının önünü açıyor. Türkiye’nin en istikrarsız tarafı yeniden kendini gösteriyor” denildi.

El Cezire’nin haberinde, HDP’nin Türkiye’nin en büyük siyasi partilerinden biri olduğuna dikkat çekildi.

Der Spiegel’in online versiyonunda “Türkiye’de otoriteler yeniden muhalif politikacılara yöneldi” spotuyla verilen haberde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gözaltına alınacağını duyurduğu Twitter mesajı paylaşıldı.

HDP Genel Merkezi’ne yönelik baskının görüntülerine de yer verilen haberde, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının Mayıs ayında ‘Erdoğan’ın talebiyle’ kaldırıldığına dikkat çekildi. Haberde, Erdoğan’ın HDP’yi “PKK’nin sözcüsü” gibi yansıttığı hatırlatıldı.

Spiegel, HDP’nin meclisteki önemli milletvekili sayısına da dikkat çekerken, eş başkanlardan Demirtaş’ın “Erdoğan’ın en önemli rakiplerinden” olduğunu belirtti. Haberde, geçtiğimiz hafta birçok Kürt kentinin ‘zoraki idareciler (kayyum)’ tarafından yönetilmesi kararının alındığının da altı çizildi.

AFP’de yer alan haberde ise, eşbaşkanların yanı sıra çok sayıda HDP milletvekilinin gözaltına alınması flaş olarak duyuruldu.

Gözaltıların Türkiye’de ‘zaten çok gergin olan bir dönemde’ gerçekleştiğine dikkat çekilen haberde, bunun Türkiye’nin ‘güneydoğusunun başkenti Diyarbakır’da belediye eş başkanlarının tutuklanmasının ardından geldiği vurgulandı.

Reuters haber ajansının HDP’li vekillere yönelik darbe operasyonunu bizzat HDP avukatlarından aldığı bilgiyle duyuran haberinde de, seçilmişlerin “terörist propaganda” suçuyla gözaltına alındıkları iddiası paylaşıldı.

Reuters, HDP Genel Merkezi çevresindeki tanıkların verdiği bilgilere göre binaların çevresinin sarıldığını ve girişlere izin verilmediğini duyurdu. Ajansın haberinde de, TBMM’deki üçüncü büyük parti olan HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının daha önce kaldırıldığının altı çizildi.

Deutsche Welle de, HDP’ye yönelik gözaltıları flaş haber olarak duyurdu.

“Türk polisi yönetici Kürt siyasiler gözaltına aldı” başlıklı haberde, çok sayıda parlamenterin daha tutuklanmasının söz konusu olacağı kaydedildi. Haberde, bu operasyonların birçok Kürt kentine kayyım atanmasının ertesine geldiği dile getirildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung’un (FAZ) HDP’ye yönelik saldırılara ilişkin haberinde şu ifadelere yer verildi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisini eleştirenlere yönelik bir adım daha attı: Gece yarısı yapılan operasyonlarda HDP’nin önde gelen politikacıları göz altına alındı. HDP parlamentoda 3.büyük parti ve Kürtlerin politik temsilcisi.”

Bild gazetesi ise “Türkiye’de Erdoğan karşıtları göz altına alındı” başlıklı haberinde “Erdoğan Türkiye’de Kürt karşıtı politikasını sertleştiriyor. Gece yapılan bir dizi operasyonda polis Kürt yanlısı muhalefet partisi HDP’nin liderlerini göz altına aldı” ifadelerine yer verdi.

Die Zeit ise “Polis Kürt yanlısı HDP liderlerini göz altına aldı” başlığı taşıyan haberinde Demirtaş ve Yüksekdağ’ın gözaltına alındığı bilgisini okurlarıyla paylaştı ve “Göz altılarla birlikte Türk hükümeti muhalefete yönelik baskıyı artırıyor. Parti avukatlarına göre en 13 milletvekili daha göz altına alındı” dedi.



Bültene kayıt ol