Musul kapısında savaş kızışıyor, Türkiye sınıra askeri sevkiyat yapıyor

01.11.2016 - 13:40

ABD liderliğindeki emperyalist koalisyonun inisiyatifiyle Irak ordusu, peşmergeler ve Şii milislerin katıldığı Musul operasyonunda kritik bir gün yaşanıyor. Kent sınırına ilk kez giren Irak Özel Kuvvetleri, IŞİD'in sert direnişiyle karşılaştı. Türkiye'de ise Ankara ve Çankırı'dan Silopi'ye tank ve askeri araç sevkiyatı başlatıldı.

BBC muhabirinin cepheden bildirdiğine göre, IŞİD, Irak özel kuvvetlerini kentin doğusunda roket yağmuruna tutuyor. IŞİD’in roket güdümlü bombalar, makineli tüfek ve küçük silahlarla saldırdığı belirtiliyor. Buna göre örgüt keskin nişancılar da kullanıyor.

Irak askerlerininse bir yandan ağır silahlarla yanıt verdiği, bir yandan da ilerlemek için ABD liderliğindeki uluslararası koalisyondan hava desteği aldığı belirtiliyor. Buna göre, özel kuvvetlerin temizlediği yoldan Irak ordusunun dokuzuncu bölüğü ilerliyor.

Musul operasyonu 17 Ekim’de Kürt Peşmerge Güçleri ve Irak ordusu tarafından başlatılmıştı. Çevredeki köyler temizlenip IŞİD üç taraftan kuşatılmış, son olarak da Türkiye’nin hakkında mezhep endişesi beyan ettiği Şii Haşdi Şabi milisleri kentin Suriye’yle bağlantısını sağlayan batı bölümünü kuşatmıştı.

Irak Başbakanı Haydar Abadi dün Musul’un güneyinde, operasyon için kullanılan Kayyara Hava Üssü’nde yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin her koldan yaklaştığını ve ‘yılanın başını ezeceklerini’ söylemişti.

IŞİD’in Musul’u ele geçirdiği 2014 yılından önce kentte 1.5 milyon sivil yaşıyordu. BM’ye göre şu ana dek 17 bin 900 sivil kentten kaçtı.

Türkiye savaş hazırlığı yapıyor

Öte yandan, Şırnak’ın Silopi ilçesine Ankara’dan tanklar ve tank kurtarıcılar ile Çankırı’dan tekerlekli araçlarla, iş makinaları sevkedilmeye başlandı.

DHA’nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 28’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı birliklerine ait unsurların Ankara ve Çankırı’dan karayoluyla Şırnak Silopi’ye doğru sevkiyatına bugünden itibaren başlandı.



Bültene kayıt ol