Kolombiya'da barış süreci: Yeni anlaşma birkaç hafta içinde hazır olabilir

29.10.2016 - 18:32

Cuma günü açıklama yapan Kolombiya Başkanı Santos, barış görüşmelerindeki nihai sürece ilişkin umudunu vurgularken FARC’la gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında yeni bir anlaşmanın bir kaç hafta içerisinde hazır olabileceğine işaret etti.

Santos, bölünmeden çalışmalara devam edilmesine vurgu yaparken, FARC’la hükümet temsilcilerinin gerçekleştirdiği görüşmelerde her şeyin konuşulduğunu ve çalışıldığını, çözüme varılması konusunun iyi niyet ve karar almakla gerçekleşebileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, FARC’la imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından varılan nihai barış anlaşması ise geçtiğimiz ay halk oylamasında reddedilmiş; barışın akıbeti konusunda halkta oluşan kaygı, barış talebiyle binlerce insanı sokaklara taşımıştı.

Santos ise sağ gruplarların ve barışın önüne geçmeye çalışan paramiliter grupların liderleriyle de görüşme kararı aldı.

Barış anlaşmasının halk oylamasına sunulacağı dönem eski Kolombiya Başkanı Uribe ise barışa ‘hayır’ diyerek, gerillaların siyasi düzleme katılımının kabul edilemez olduğunu defalarca dile getirmiş; FARC ile kendi tarafının görüşmesinin ise mümkün olmadığını kaydetmişti.

Yeni bir düzenleme

Ne var ki geçtiğimiz haftalarda Uribe, kampanya süresince yürüttüğü kampanyayla çelişen açıklamalarda bulunmuş, FARC ile görüşülebileceğini kaydetmiş; ancak FARC, Uribe’yle görüşme sürecini iptal etmişti.

Uribe’nin bu açıklamaları ise savaş mağduru halk ve FARC tabanı arasında kaygıya neden oldu. Kolombiyalıların bir kesimi ise barış anlaşmasının geçtiğimiz ay halk oylamasına sunulmasını kabul eden FARC’ın hükümet oyununa geldiğini düşünüyor. Nitekim anlaşmanın halk oylamasında reddedilmesinin ardından FARC taviz vermek zorunda kalabilir. Nitekim hem hükümet hem de Uribe kanadı, FARC’ın anlaşma maddelerinde ödün vermesi gerektiğini, yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini kaydediyor.

Santos’un ise barış anlaşmasına karşı çıkan taraflarla görüştüğü ve onların taleplerini de dikkate alacağı vurgulanıyor. Yeni barış anlaşmasında ise bu taleplerin de gündem edileceği ifade ediliyor.

Daha geniş ve anlaşılır bir anlaşma

Santos ise cuma günkü açıklamalarında, getireceği tekliflerle “daha geniş, daha anlaşılır ve daha iyi bir anlaşmaya ulaşmayı umduklarını” açıkladı.

Yakın zamanda aşırı sağ Demokratik Merkez Partisi senatörlerinden Martha Lucia Ramirez’le bir araya geldiğine de işaret eden Santos, öte yandan “etkili bir kampanya” yürütmüş olduklarını ancak bu kampanyanın halk arasında öfke toplamış olduğunu iddia etti.

Kolombiya’da gerçekleşen halk oylamasında ise barış anlaşmasına verilen ‘hayır’ oylarının, ‘evet’ oylarına %0.5 oranla baskın gelmesi sonucu 63 bin farkla barış reddedilmişti. Bu durum ise ülkede, hükümete ve barış sürecine duyulan güvenin düşük olmasından ötürü oylamayı boykot edenlerinin sayısının fazla olmasıyla açıklanıyor. Öte yandan savaş bölgelerinde ve kırsalda yaşayan halkın oy kaydının olmaması nedeniyle oy kullanamadığı ifade ediliyor. Sağ kanadın ise barışa ‘hayır’ dediği çağrıların da halk arasındaki bölünmeyi tetiklemiş olabileceği kaydediliyor.

Kolombiya Başkanı Santos ise, bu defa varılacak barış anlaşmasının halk oylamasına sunulup sunulmayacağı konusunda bir açıklamada bulunmadı.

Barışı destekleyen çoğunluk

Öte yandan Santos şunları kaydetti: “Yeni bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz; hazır olduğunda ise bir kaç seçeneğimiz olacak. Anayasal Mahkeme, mecliste onay almadan anlaşmayı referanduma sunabileceğime hükmetti. Bir önceki süreçte ‘hayır’ı destekleyenler ise bunu istemiyor; çünkü bütün olan bitenden sonra, barışı destekleyen büyük bir çoğunluk olacaktır. Ancak inanıyorum ki, (Kolombiya’yı) en az şekilde kutuplaştıracak yolu tercih etmeliyim.”

Santos’un ‘kırılgan’ olarak tanımladığı ateşkes süreci 2016 yılının sonuna değin uzatıldığı için Santos da yine yıl sonu itibariyle anlaşmanın hazır olmasını dilediğine işaret etti. Öte yandan anlaşmanın halk oylamasına sunulmadan meclisten de onaylanarak kabul edilebileceği ifade ediliyor.

Barış görüşmelerini gerçekleştiren heyet içerisinde yer alan iki taraf da halkın bütün taleplerinin yeni anlaşmada yer alabilmesi için çalıştığını kaydediyor. Görüşmeler ise Havana’da sürüyor.

(Direnisteyiz3.org)



Bültene kayıt ol