Irak'tan yalanlama: “Türkiye, Musul operasyonuna katılmadı”

24.10.2016 - 11:07

Irak ordusu Başbakan Binali Yıldırım’ı yalanlayarak, Türkiye’nin Musul operasyonuna katıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile Irak’ın prensipte anlaştığını belirterek, “Türkiye’nin olası rolüyle ilgili detaylar henüz tam olarak belli değil. Irak’ın onay vermesi gerekiyor” diye konuşmuştu.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise “Türklerin katılmak istediğini biliyorum. Onlara teşekkür ederiz. Ancak bu, Iraklıların çözmesi gereken bir problem. Eğer gerekirse Türkiye ve diğer bölge ülkelerinden yardım isteriz. Iraklılar Musul’u ve ülkenin geri kalanını kurtaracaktır” demişti.

Bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Yıldırım da, “Mutabakat sağlandı. Irak’ın bize teşekkür etmesi lazım” diyerek Türkiye’nin Musul operasyonunda yer aldığını ima etmişti.

‘Hiçbir Türk unsuru operasyonda yer almadı’

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Irak ordusunun ortak harekat merkezi sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, hiçbir Türk unsurunun operasyonda yer almadığı belirtildi.

Öte yandan Türkiye, dün Başika kampında bulunan askeri unsurların Musul operasyonuna katılan Peşmerge güçlerine destek verdiğini açıklamış ve Musul çevresindeki IŞİD hedeflerinin topçu atışlarıyla vurulduğunu duyurmuştu.



Bültene kayıt ol