Yunanistan: Neonaziler tarafından öldürülen Pavlos Fyssas anıldı

19.09.2016 - 09:45

Yunanistan’da 18 Eylül 2013’de faşist Altın Şafak partisine bağlı paramiliter çeteler tarafından öldürülen antifaşist rapçi Pavlos Fyssas (Killah P), Yunanistan’ın pek çok yerinde yapılan gösterilerle anıldı. Fyssas cinayetinden yargılanan Altın Şafak üyelerinin duruşmalarında ise örgütün faşist niteliği kamuoyuna teşhir oluyor.

Antifaşist bir rapçi olan Fyssas, 17 Eylül 2013 gecesi coplar ve bıçaklarla silahlanmış bir grup Altın Şafak üyesinin saldırısına uğramış ve bıçaklanarak öldürülmüştü. Fyssas ölmeden önce saldırının faili olarak, faşist partinin üyelerinden George Roupakias’nın adını vermiş, daha sonra bu kişinin cinayetten sonra Altın Şafak genel merkezinde bulunan parti kurucusu ve lideri Nikolaos Michaloliakos’i aradığı ortaya çıkmıştı. Roupakias Altın Şafak genel merkezindeki kafeteryada çalışıyordu.

Cinayetin ardından ana akım medya, olayın bir “futbol kavgası” olduğunu anlatırken faşist Altın Şafak ise bunun bir “provakasyon” olduğu argümanına sarıldı. Ancak daha sonra ortaya çıkan kanıtlar ve tanık ifadeleri bu cinayetin planlı bir faşist hareket olduğunu ortaya koydu. Fyssas’a saldıranların hepsi Altın Şafak’ın paramiliter örgütündendi. Fyssas’la aynı kafede olan bir faşist onlara 23.28’de mesaj göndermiş, onlar da Altın Şafak bürosuna gidip bıçak ve coplarını almışlardı. 20 dakika sonra ise cafeye gidip onu bıçakladılar.

Saldırganların arasında yerel Altın Şafak örgütünün beş yöneticisinden biri olan Roupakias’in dışında, yerel örgütün başkanı ve paramiliter çetenin başkanı da bulunuyordu. Cinayet sırasında orada bulunan sekiz polis saldırganlara müdahale etmedi. Etraftaki sokaklardan ve balkonlardan onlarca kişi cinayete tanık oldu, zaten faşistler içim amaç da güç gösterisiydi.

Fyssas cinayeti Yunanistan’da bir dönemin sonu oldu. Cinayetin ardından, faşistlere yönelik patlak veren öfke o dönem hükümette bulunan Yeni Demokrasi’nin Altın Şafak’ın bir suç örgütü olarak suçlanmasına izin vermek zorunda bıraktı. Çok geçmeden Samaras-Venizelos hükümeti düşecek ve Syriza’nın yükselişi başlayacaktı.

Yunan sosyalistler Fyssas cinayetinde suçlu faşistlerin yargılanmasını sağlamak için hem hukuki hem de siyasi olarak müdahalede bulundular. Irkçılığa ve Faşist Tehdide Karşı Birlik (KEERFA) Altın Şafak’ı geniş kitlelerin gözünde teşhir edilerek, antifaşist bir mücadeleyi yükseltti. Fyssas’ın ölüm yıldönümü üç yıldır antifaşist gösterilerle anılıyor. Bu yılda başta cinayetin gerçekleştirildiği Keratsini olmak üzere pek çok yerde eylemler yapıldı. Keratsini’de yapılan eyleme yine Altın Şafak’ın saldırısına uğrayan Mısırlı balıkçılar da katılırken 19 Eylül’de yapılacak olan mahkemeye katılımı arttırmak için bölgedeki kamu çalışanları üç saatlik greve gidecekler.



Bültene kayıt ol