170 bin kişi sokağa çıktı: Fransa'da işçi protestoları devam ediyor

16.09.2016 - 12:15

Fransa’da çalışma yasası reformuna tepki gösteren sendikalar, tatil sezonunun ardından yeniden meydanlara indi. Hükümetin parlamentoda oylamaya sunmadan özel bir yasal prosedürle hayata geçirmeye çalıştığı reform 14. kez protesto edildi.

Aylardır devam eden işçi protestoları bugün Fransa'da bir kez daha tüm şiddetiyle yaşandı. Taşeron işçiliği artıracağı, çalışma saatlerini artıracağı ve işten atılmaları daha kolay hâle getireceği için eleştirilen yeni iş kanunu reforumunu protesto eden 40 bin kişi dün Paris sokaklarını doldurdu.

Ülke genelinde 184 noktada CGT, FO, FSU, Solidaires, Unef, UNL ve Fidl sendikalarının çağrısıyla meydanlara inen protestocular, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi hükümetin üzerindeki baskıyı artırmayı hedefliyor:

“Sağcı hükümetin böyle bir şeyi yapacağından emin değilim. Bu yeni çalışma yasasına karşıyım ve protesto ediyorum. Bu benim 13. grev günüm. para kaybediyorum, idare etmek güçleşiyor. ama yine de hükümete memnuniyetsizliğimi göstermeliyim.”

“Hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz, çok kızgınız, 2017’ye dikkat etsinler.”

Uçuşlar iptal edildi

İşçi protestosuna bu kentlerdeki çeşitli hava kontrol kulelerinin de katıldığı ve bu nedenle bazı uçuşların yapılamadığı da gelen bilgiler arasında. Paris'e giden ve gelen uçuşların yüzde 15'i iptal edildi.

Sendikalar ülke genelinde 170 bin kişinin eylemlere katıldığını açıkladı.

Paris'teki gösteriye polis sert bir biçimde saldırdı. Olaylarda 32 kişinin yaralandığı duyuruldu.



Bültene kayıt ol