Bir siyah daha öldürüldü: ABD'de ırkçı polis cinayetlerine öfke büyüyor

15.08.2016 - 09:10

ABD'nin Milwaukee kentinde bir siyahın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından kentte başlayan gösteriler büyüdü.

Öncesinde polis merkezi önünde gösteri düzenleyen ve binaya "taş atan" göstericilerden 3'ü gözaltına alınmıştı. Cumartesiyi pazara bağlayan gece Wisconsin eyaletindeki kentte sokağa çıkan göstericiler, bir benzin istasyonunu, bir bankayı ve bir polis aracını ateşe verdi, polise taşlarla saldırdı ve ateş etti.

Bir polis, devriye görevi esnasında trafik kontrolünden kaçmak isteyen 23 yaşındaki bir genci kaçtığı sırada vurarak öldürdü. Polis tarafından yapılan ilk açıklamada, şahsın polisçe bilindiği ve sabıkasının kabarık olduğu, ayrıca yanında bir silah taşıdığı öne sürüldü.

Binlerce cinayet, sıfır mahkûmiyet

Ancak polis siyahları silahlı da olsalar silahsız da olsalar öldürüyor. 2015 yılında ABD'de polis tarafından 1134 kişi öldürüldü. Bunlar nedeniyle mahkûm edilmiş polis sayısı ise 0.

ABD'de özellikle son iki yıldır şüphelilerin polis müdahalesinin ardından öldüğü vakalardan sonra büyük protesto gösterileri düzenleniyor. Son olarak Baltimore ve Missouri/Ferguson'daki ölümlerden sonra benzer gösteriler düzenlendi. Sokağa çıkan hareket "Black Lives Matter" (Siyahların Hayatı Önemlidir) adıyla yola devam ediyor.



Bültene kayıt ol