ABD'den “ya Türkiye ya FETÖ” restine yanıt

12.08.2016 - 11:51

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Er veya geç Amerika Birleşik Devletleri de bir tercih yapacaktır. Ya Türkiye ya FETÖ" açıklamasıyla ilgili olarak, ikisi arasında bir seçimin söz konusu olamayacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau’ya, günlük basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Er veya geç Amerika Birleşik Devletleri de bir tercih yapacaktır. Ya Türkiye ya FETÖ” sözleri hatırlatıldı. Yabancı liderlerin ifadeleri hakkında konuşamayacağını belirten Trudeau, ABD'nin imzaladığı bütün iade anlaşmalarında yükümlülükleri yerine getireceğini ifade etti.

Trudeau, “İkisinden birini seçmeniz gerektiğine inanmıyor musunuz?” sorusuna ise "Türkiye veya Gülen arasında seçim yapmamıza gerek yok. İade hakkındaki yasal süreç çok net. Anlaşmada belirtilmiştir. Türkiye’ye desteğimiz ve ortaklığımız sorgulanmamalı. Türkiye’yle ittifakımız, söylediğimiz gibi 1952’den beri, NATO’dan beri. Türkiye’yle ortaklığımız derin, güçlü ve sağlamdır. Nokta" karşılığını verdi.

Trudeau, Gülen’in iadesi hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Aylar da sürebilir, yıllar da. Belli bir zaman dilimi belirtemem. Bu konuyu daha önce konuştuk. İade anlaşması iki taraflı imzalanmıştır. İki müttefikin yasal, teknik bir ilişkisidir. Bu sürecin nasıl gelişeceği çok açıktır, duygulardan etkilenmez ve siyasi bir etki altına girmez. Bildiğiniz gibi bazı belgeler bize ulaştı. İncelemeye ve Türk dostlarımızla konuya ilişkin iletişim halinde olmaya devam ediyoruz. Fakat bu süreç hukuk tarafından yönetilir ve yasal bir sistemdir.”



Bültene kayıt ol