İngiltere: Lexit (Sol Çıkış) kampanyasının AB’den ayrılma sonucu üzerine açıklaması

26.06.2016 - 10:13

Solcu örgütlerin ve işçi sendikalarının bir araya gelerek AB'den çıkış yönünde enternasyonalist temellerde kampanya yaptığı Lexit, AB'den ayrılma kararının ardından bir açıklama yayımladı.

Açıklama şöyleydi:

AB’den ayrılma yönündeki referandum sonucu, her şeyden önce, on yıllar boyunca kemer sıkma önlemlerine maruz bırakılan ve ana akım partilere mensup çok az kişi tarafından savunulan işçi sınıfından milyonlarca kişinin siyasal düzenin tamamına yönelttiği bir reddi ifade ediyor.

Şimdi yaşanmakta olan en iyisinden bir sosyal kriz. Britanya’daki hâkim düzenin bütün kurumları AB’de kalınmasını savundu. Muhafazakâr Parti’de, birliğin içinde olduklarını iddia etseler bile, bir iç mücadele başlıyor. Bu sabah BBC’de  “Bu Cameron’a (İktidardaki Muhafazakâr Parti’nin lideri ve Başbakan) karşı büyük bir darbe oldu” deniliyordu. Osborne (Muhafazakâr Parti hükümetinde Maliye Bakanı olan George Osbourne) için çoktan geçmiş zaman kipiyle konuşulmaya başlandı.

Eğer İşçi Partisi bu işçi sınıfı isyanının başına geçebilseydi, bu süreç onun önderlik ettiği bir mücadele olabilirdi ama Blairciler (Eski Başbakan Tony Blair’in yandaşları) Jeremy Corbyn’i uzun süredir savunduğu AB’ye karşı muhalefetini bir kenara bırakmaya zorladılar.

Bu durum sağın, gerçekte onun olmayan bir zaferi sahiplenmesini sağladı. Neredeyse 17 milyon kişi AB’den ayrılma yönünde oy kullanırken, son seçimlerde UKIP’e (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi, AB karşıtı ırkçı ve sağ parti) oy veren sadece 3,8 milyon kişi vardı. Şimdi solun yapması gereken kendisini Muhafazakârlara ve sağa karşı olan mücadelenin merkezine yerleştirmek.   

Eğer bugün açıklanan sonuçlarının medyadaki yüzünün ırkçılar olmasını istemiyorsanız, buna izin vermeyin. AB’den ayrılma oyu verenlerin önemli bir bölümü, bu oyu AB’nin bir parçası olan kemer sıkma önemlerine ve neo-liberal düzene karşı çıktıkları için verdi. Milyonlarca kişiyi (UKIP lideri) Farage ile bir gibi görmek için bu kadar acele etmeyin.

Solda bulunan pek çok kişi son derece ayrılık yaratan bir referandumda anlaşılır sebeplerden dolayı AB’de kalma yönünde oy kullandılar. Şimdi işçi sınıfından milyonlarca kişinin desteklemeye hazır olduğu en temel talepler etrafında birleşme zamanı.

Şimdi solun yapabileceği tek şey, bu sonucu desteklemek ve savaşı Muhafazakârlar'a götürmek.

Kemer sıkmaya şimdi son verin!

Cameron istifa!

Hemen genel seçimler!

“Avrupa Kalesine” Hayır – göçmen işçiler için eşitlik!



Bültene kayıt ol