İşçi sınıfı ayakta: Fransa'da genel grev ve üç aydır yapılan en kitlesel gösteri

14.06.2016 - 17:01

Fransa'da hükümetin patron yanlısı çalışma yasasına karşı direniş sürüyor. Bugün ülke genelinde grev ve kitlesel gösteriler vardı.

Bugün Paris'te yapılan gösterinin, Mart ayından beri süren mücadele dalgasında tanık olunan en büyük eylem olduğu ifade ediliyor.

Demiryolları işçilerinin grevi nedeniyle şehirlerarası tren seferlerinin üçte biri, hızlı tren seferlerinin %40'ı yapılmadı. Pilotların grevi ise uçuşların beşte birini iptal etti. Paris'teki merkezi gösterinin yanı sıra Toulouse ve Lyon gibi şehirlerde de binlerce kişi sokaklarda çalışma yasasına karşı eylem yaptı.

Şehirlerde metrolarda da grev olması ve hatta taksicilerin dahi iş bırakması nedeniyle Euro 2016 düzenlenirken ulaşımda büyük aksaklıklar meydana geliyor.

Air France pilotlarının grevi, patronlara günlük 6.3 milyon Euro'ya mal oluyor.

Paris'teki gösteriye ülkenin birçok yerinden gelen yüz binlerce işçi katıldı. Yürüyüş sırasında patronlar sendikasının önünde kurulan polis barikatı aşıldı Meclis'e 700-800 metre kala ise gösteri sona erdi.

Demiryolu işçileri, yasanın kendileriyle ilgili kısmı hükümet tarafından birkaç gün önce geri çekilmesine rağmen dayanışma gereği eyleme geldiler ve grevi sürdürüyorlar. 

Marksist.org muhabirleri, gösterinin büyüklüğünü anlatmak için, Grenoble gibi 160 bin nüfuslu küçük bir şehirden dahi 60 otobüs işçi geldiğini aktarıyorlar.

Hollande, Euro 2016 öncesi grevlerin bitirilmesini istemişti. Grev sürecinin başını çeken CGT sendikası ise maç trafiğinin grev sebebiyle etkilenmeyeceği sözünü vermişti.



Bültene kayıt ol