Homofobik katliamın ardından: Sağın bizi bölmesine izin vermeyelim!

14.06.2016 - 11:31

ABD Orlando’daki gece kulübü Pulse’a yönelik gerçekleştirilen korkunç saldırıda en az 50 kişi öldürüldü, daha fazla sayıda insan yaralandı.

Florida’daki gece kulübüne ateş açan Ömer Metin polis tarafından vurularak öldürüldü. Metin vurulmadan önce ‘IŞİD’e bağlılık yemini ettiğini’ belirtti.

Bu dehşet verici olayın islamofobi ve ırkçılığı arttırmak için kullanılmaması hayati önem taşıyor. 

Mezhepçi örgüt IŞİD, Metin’i ‘hilafetin askeri’ olarak övdü. FBI IŞİD’le bağlantısı iddiasıyla 2013’te Metin’le iki kez görüşüldüğünü açıkladı. Ancak aynı zamanda üst düzeyde yetkililer  örgütle doğrudan bir bağa dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

Bu durum bazı politikacıların Ortadoğu’daki savaşı haklı çıkarmak ve islamofobiyi güçlendirmek için saldırıyı kullanmasını durdurmadı. 

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, “radikal islami terörizm konusunda haklı olmama dair tebrikleri takdir ediyorum, ancak ben tebrik değil sertlik ve önlem istiyorum” diye tweet attı. Müslüman göçmenler yasağı için yaptığı çağrıyı tekrarladı.

Demokrat Parti’deki rakibi Hillary Clinton “yurtiçi ve yurtdışındaki tehditlerden ülkemizi savunmak için çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerekir” dedi.

Sağcılar ve bazı liberaller homofobiyi özellikle bir Müslüman sorunu olarak sunuyor.

Neo-muhafazakar Douglass Murray, Spectator dergisindeki yazısında “Orlando gey kulübündeki silahlı saldırganın dinini göz ardı edemeyiz” dedi.

Homofobi

Ancak bütün bunlar homofobinin daha kapsamlı bir problem olduğu gerçeğini çarpıtıyor. LGBTİ bireyler, dünya çapında ayrımcılıkla ve çoğu zaman da şiddetle karşı karşıya.

İngiliz Nazi David Copeland’ın, 1999’da Londra Soho’daki Admiral Duncan adlı barda gerçekleştirdiği bombalı saldırıda 3 kişi öldü, yaklaşık 70 kişi yaralandı.

Orlando’daki yerel yetkililer, saldırıya karşılık insanları kan bağışlamaya çağırdı. Ama ayrımcı yasa yüzünden eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışı yapmaları yasak.

 ABD’nin yarısından fazlasında bir işverenin, çalışanını gey olduğu için işten atması şu anda hâlâ yasal.

İngiltere hükümeti Nisan ayında ABD’ye seyahat edecek gey ve transseksüelleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kuzey Carolina ve Mississippi’deki yeni kanunlar işletmelerin, LGBTİ’lere hizmet vermeyi reddetmesine izin veriyor.

ABD içerde ve dışarda şiddete hiç de yabancı  değil.  Orlando katliamı, ABD tarihinde 1890’dan beri en büyük kaybın yaşandığı saldırı oldu. Eğer Orlando katliamında IŞİD’in doğrudan bir bağlantısı varsa, sorumluluğun büyük bir kısmını ABD taşımak zorunda. IŞİD, ABD emperyalizminin 2003’teki müdahalesinin ardından Irak’ı bölmek ve yönetmek için mezhepçiliği kullanmasının sonucunda oluştu. Müslümanlara yönelik daha fazla baskı, daha fazla nefret ve daha fazla savaş sadece daha fazla dehşet anlamına gelecektir.

Şimdi homofobiye, ırkçılığa ve islamofobiye karşı birleşme zamanı.

Charlie Kimber ve Tomas Tengely-Evans

(13 Haziran’da İngiltere’deki Socialist Worker gazetesinin internet sitesinde yayınlanan yazıdan kısaltılarak alınmıştır.)



Bültene kayıt ol