Orlando'da LGBTİ katliamı: 50 ölü

13.06.2016 - 07:36

ABD'de Orlando'da LGBTİ bireylerin gittiği gece kulübü Pulse'a düzenlenen saldırıda 50 kişi yaşamını yitirdi.

ABD tarihinin en çok ölüme yol açan silahlı saldırısında 53 kişi de yaralandı. Kulüptekileri rehin alan saldırgan Omar Mateen, özel harekât polisleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.

IŞİD'e yakın Amaq ajansı, saldırıyı örgütün üstlendiğini duyurdu. ABD basını da Mateen'in 911 acil durum hattını arayarak IŞİD'e bağlılık yemini ettiğini söyledi. Ama yetkililer sadece Mateen'in 911 araması yaptığını doğruladı.

Irkçı Trump fırsat bildi

Cumhuriyetçilerin ırkçı başkan adayı Donald Trump, attığı tweetle Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanması yönündeki çağrısını yineledi ve ‘radikal İslamcı terör’ konusunda haklı çıktığı için tebrikleri kabul edeceğini söyledi. Oysa Trump, eşcinsel evliliklerini yasaklamayı vadeden bir homofobik.

Orlando’daki saldırıdan birkaç saat sonra Los Angeles’ta bu kez Hristiyan, beyaz bir ABD’li üzerinde çok sayıda silahla yakalandı ve LGBT Onur Yürüyüşü’ne gittiğini söyledi. Bütün bunlar, ABD'de silah alımının kolaylığına ilişkin tartışmaları bir kez daha alevlendirdi.

Stonewall'da anma

New York’ta eşcinsellerin hak mücadelesinin en önemli sembolü olan Stonewall Inn adlı barın önünde akşam saatlerinde bir anma töreni düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı törende, Orlando’da hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı. Benzer anma törenleri Washington DC ve Los Angeles gibi kentlerde de düzenlendi.



Bültene kayıt ol