AB referandumu: İngiltere'de egemenler krizde

12.06.2016 - 10:25

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB'den çıkış referandumu öncesinde, "Ayrılma" oylarının "Kalma" oylarına karşı %55'e %45 üstün olduğu ortaya çıktı.

ORB International şirketinin The Independent gazetesi için bir yıldır yaptırdığı anketlerin sonuncusunda, Nisan'da yapılan anketin üstüne 4 puanlık bir yükseliş gösteren "Ayrılma" taraftarları %55'e ulaştı. Bu sayı, iki taraftaki seçmenlerin de oy vermeye isteklilikleri de hesaba katılarak bulundu. Oy verme isteklilikleri arasındaki farklar hesaba katılmadığında ise "Ayrılma" taraftarları %53'le önde çıkıyor.

Bundan bir sene önce aynı şirket aynı gazete için AB referandumu anketleri yapmaya başladığında durum tam tersiydi, AB'de kalma yanlıları yüzde 10 farkla öndeydi.

"Ayrılma" oyu kullanacakların %78'i, "Kalma"yı destekleyenlerin ise %66'sı "kesinlikle oy kullanacağını" söylüyor.

Egemen sınıf partileri krizde

Bu oranlar, İngiltere'de anaakım siyasetin iki büyük partisi Muhafazakârlar ve İşçi Partisi'nin yanı sıra Liberal Demokratlar ve Yeşil Parti gibi diğer önemlice kitle partileri de "Kalma" kampanyası yapmasına rağmen ortaya çıktı.

ORB'nin anketi, Muhafazakâr Parti'nin tabanının %62'sinin, İşçi Partisi tabanının ise %44'ünün parti liderliğinin aksi yönünde AB'den ayrılma oyu vereceğini söylüyor.

İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise BBC'de katıldığı bir televizyon programında, "Avrupa Birliği'nin büyük bir hayranı olmadığını" söyledi. Corbyn, "Kalma" oyu için istekliliğinin "10 üzerinen 7-7,5 civarında" olduğunu açıkladı.

Tek mesele ırkçılık değil

İngiltere'nin AB'den çıkmasını savunan resmi kampanyanın başını ise ırkçı UKIP ve Muhafazakâr Parti'nin sağ kanadı çekiyor. Bu kanadın lideri, partinin liderliğine oynayan eski Londra belediye başkanı Boris Johnson. 

AB'de "Kalma" oyu çağrısı yapan solcular, bu kanadın ırkçılığından ve göçmen düşmanlığından şikâyet ederken, Britanya'nın AB'den ayrılmasının toplumda sağa kayışı güçlendireceğini iddia ediyorlar.

ORB'nin anketinde ise "Ayrılma" oyu motivasyonunun geniş kitleler için temel kaynağının ırkçılık olmadığı görülüyor. Ankete katılanların %52'si, referandum oy tercihlerinde ekonominin göçten daha önemli bir etken olduğunu düşünüyor. Göçmenlerin daha kritik olduğunu söyleyenlerin oranı ise %37.

Enternasyonalizm

Üstelik, Uluslararası Af Örgütü tarafından Mayıs 2016'da açıklanan bir kamuoyu yoklaması sonucuna göre, İngiltere vatandaşlarının %87'sinin savaşlardan veya baskıdan kaçan mültecileri kendi ülkelerinde görmek istediğini ortaya koyuyordu.

Sosyalistleri ve sendikalı işçileri bir araya getiren solcu "Ayrılma" kampanyası (Lexit) aktivistleri, resmi kampanyaların her iki kanadında da ırkçı argümanların olduğunu vurgulayıp enternasyonalist bir temelde kampanya yapıyorlar.

Korku kampanyası

İngiliz egemen sınıfı, bu anketin üstüne son 10 günde AB'den çıkışla ilgili panik ve korku yaymaya devam edecek. David Cameron, dün yaptığı açıklamada, AB'den çıkıldığı takdirde devletin emekli maaşlarına ve sağlık sistemine ayırdığı paranın azalacağını söyleyerek halka ekonomik olarak şantaj yaptı.

The Financial Times, anketin medyaya düşmesinin ardından poundun değer kaybının hızlandığını söyleyerek bu korku kampanyasına katkıda bulundu.

Önceki yıl yapılan İskoçya bağımsızlık referendumu öncesinde de "Ayrılma" yanlılarının son haftalarda anketlerde öne geçmesi üzerine Kraliçe, tüm egemen sınıf partileri ve bütün devlet organları seferber olmuş ve korku kampanyası başlatmıştı.

AB dağılabilir mi?

Öte yandan, Avrupa'nın diğer ülkelerindeki egemenler de İngiliz egemen sınıfıyla dayanışıyor.

Almanya'da İngiltere'ye "Bizi bırakma" çağrısı yapan afişler hazırlandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom ise İngiltere'nin AB referandumunun AB'nin dağılmasının önünü açabileceği "uyarısını" yaptı.

Wallstrom, "Bu, diğer AB üyesi devletleri etkileyebilir. Bu devletler şunu diyebilir: Peki, eğer onlar ayrılabiliyorsa belki biz de referandum yapmalıyız ve belki biz de ayrılmalıyız" dedi.

 



Bültene kayıt ol