Fransa'da demiryolu ve havayolu işçileri de greve katılıyor

31.05.2016 - 10:13

Fransa'da hükümetin patronların elini rahatlatan ve işçilere saldıran çalışma yasasına karşı başlayan direniş büyüyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, parlamento oylamasına sunulmadan geçirilen yasayı protesto amacyla düzenlenen ve haftalardır devam eden grevlere bugünden itibaren demiryolu işçileri de katılıyor.

Rafineri işçilerinin greve gitmesiyle yaşanan yakıt sıkıntısı sonucu işe gitmeye çalışan Fransızların tercih ettiği trenlerde de sıkıntılar başlamış durumda.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise grevlere rağmen çalışma yasası reformundan taviz verilmeyeceğini söylüyor.

Sosyalist Parti hükümetinin hazırladığı çalışma yasası reformu, grevdeki sendikalar tarafından şirketlerin elini güçlendiren ve maaşların düşmesine yol açan bir düzenleme olarak görülüyor. Hükümet ise 4 bin sayfayı bulan çalışma yasasını sadeleştirip işgücü piyasasını esnekleştirmeye çalıştığını savunuyor.

Metrolarda ve uçaklarda da greve gidiliyor

Bu hafta içerisinde trenlerin yanı sıra Paris metrosunda da grevler başlayacak. Metro çalışanları Perşembe gününden itibaren süresiz grev kararı aldı.

Yine çalışma yasası reformu protestoları kapsamında Fransız havayolu şirketi Air France pilotları da greve gitme kararı aldı. Ancak Air France'taki grevin ne zaman başlayacağı henüz belli değil.

Fransa'daki 8 petrol rafinerisinin 6'sında hâlâ grevler devam ediyor ve üretim önemli ölçüde azalmış durumda.

Le Havre "Greve devam" dedi

Ülkenin kuzeyinde bulunan ve Paris'in enerji talebini karşılayan Le Havre petrol terminalinde işçiler bu hafta da 'greve devam' kararı aldı.

Ülkenin en büyük sendikalarından Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) başını çektiği grevlere İşçi Gücü (FO) sendikası da destek veriyor.

CGT, hükümetin yasalaşırmaya çalıştığı düzenlemelerin iş güvencesini ortadan kaldırdığını söylüyor ve düzenlemenin hükümetin iddia ettiği gibi işsizliği düşürecek bir özelliğinin de bulunmadığını savunuyor.

Hükümetse, yüzde 10'un üzerinde olan işsizliğin kalıcı olarak tek hanelere indirilebilmesi için işgücü piyasasının daha esnek hale getirilmesi ve şirketlere işe alım ile işten çıkarmalarda mevzuat koalylığı sağlanması gerektiğini savunuyor.



Bültene kayıt ol