İngiltere'de referendum: Solculardan AB'den çıkış için birleşik kampanya

23.04.2016 - 14:34

İngiltere'de 23 Haziran'da gerçekleştirilecek AB referandumunda "Ayrılma" oyu çağrısı yapacak olan sol örgütler, bir araya gelerek birleşik bir kampanya inşa etme kararı aldı.

Sosyalist İşçi Partisi (SWP), demiryolu, denizcilik ve taşımacılık sendikası RMT, Komünist Parti ve Counterfire gibi örgütleri yan yana getiren kampanya, Başbakan David Cameron'ın sermaye yanlısı AB'de kalma çağrısı ile yabancı düşmanı ırkçı UKIP tarafından domine edilen "AB'den ayrılma" kampanyası arasında sıkışanlara enternasyonalist sol bir seçenek sunmayı hedefliyor.

İngiliz kapitalistlerinin çoğunluğu AB'de kalmaktan yana. IMF de geçtiğimiz haftalarda Britanya'nın birlikten ayrılmasının "tehlikelerine" dair uyarılar yaptı.

Ayrılmayı savunan enternasyonalist sol ise AB'nin Yunanistan'da Troyka eliyle uyguladığı işçi düşmanı politikalara, demokrasiyi birçok yerde çiğnemesine ve mültecilere yönelik ırkçı uygulamalara işaret ederek, AB'den çıkışın sağa kayışı beraberinde getireceği yönündeki teze karşı çıkıyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin (Labour) liderliğine tabanda örgütlenmiş bir kampanya sonucu gelen ve büyük umut yaratan Jeremy Corbyn ise İngiltere'nin ABD'de kalmasını savunuyor.

Irkçı-sağ popülist parti UKIP'in lideri Nigel Farage, AB'den çıkmayı isteyen herkesle birlikte çalışabileceklerini söylemişti. Sosyalist İşçi Partisi (SWP) üyesi Joseph Choonara ise "Bizim pozisyonumuz bu değil. Irkçı ve patron yanlısı güçlerle birlikte çalışmayacağız. Irkçılık karşıtı, enternasyonalist ve antikapitalist bir kampanya sürdüreceğiz" dedi.



Bültene kayıt ol