Yüz binler sokaktaydı: Fransa'da çalışma yasasına karşı 6. büyük gösteri

10.04.2016 - 09:25

Çalışma Bakanlığı tarafından yaklaşık bir ay önce açıklanan ve çalışma saatleri başta olmak üzere birçok hak gasbına neden olacak yasaya karşı, Fransa'da dün işçiler ve öğrenciler yine sokaklardaydı.

Paris'te Republique Meydanı'ndan yürüyüşe başlayan göstericiler, Bastille Meydanı'ndan geçerek Nation'a ulaştı. 31 Mart'ta düzenlenen grev ve gösteriye oranla daha az kalabalıkla gerçekleşen eylemde, yer yer otonomcu gruplarla polis arasında çatışmalar yaşandı. Yürüyüşün henüz ilk anlarında yaşanan çatışmalara karşı sendikaların insan kordonu oluşturup çatışan grupları izole etmeye çalışması çok rağbet görmedi; kordondan çıkan sendika üyeleri, gençlerin peşinden giderek polis barikatının geri çekilmesini sağladılar ve çatışmanın daha da büyümesine engel oldular. Bu gösterinin 31 Mart'takinden bir diğer farkı ise, gerek hafta sonu gerek de havanın iyi olmasının etkisiyle göstericilerin aileleriyle birlikte alanda bulunmalarıydı; bol miktarda çocuk arabası dikkat çekiciydi.

"Onların milyarları var, biz milyonlarız"

9 Mart'tan itibaren, medyanın kırılan camları, sökülen parke taşlarını göstererek eylemlerin şiddet içerdiğini anlatan dezenformasyonuna rağmen, gösteriler büyüyerek devam ediyor. Paris de dahil olmak üzere, küçük katılımlarla da olsa, evsizliğe, yoksulluğa ve bu yasaya karşı irili ufaklı 60 farklı şehirde Fransızların nuit debout (ayakta gece) diye adlandırdığı meydan işgalleri başladı. Paris'teki işgal Republique Meydanı'nda devam ediyor, dün gösterinin devamında bir grup gösterici tarafından gidilen meydanda şimdiden internet üzerinden yayın yapan radyo ve televizyon kanalı kurulmuş durumda.

Aslında şimdiden bu gösterilerin iktidardaki Sosyalist Partili belediye başkanlarını bile hizaya getirdiğini söylemek mümkün. Paris'in de dahil olduğu bölgenin (Ile de France) konsey başkanı olan, yüksek öğretim eski bakanı Valérie Pécresse'in düşük gelirli aileler için yapılan sosyal konutların inşasını durduracağını açıklamasına karşı Sosyalist Parti'nin belediye başkanları iki gün önce bir yürüyüş düzenlediler.

"Hemen şimdi!"

Sendikaların yeni grev gününün 28 Nisan olarak önermesine aldırış etmeyen üniversiteli ve liseli gençlik, kendi eylem ajandasını uygulamaya devam ediyor. 5 Nisan'da sokakta olan gençler, 12, 14 ve 20 Nisan'da yeniden eylem alanlarını doldurmaya hazırlanıyor. Sloganlarıyla, pankartlarıyla her fırsatta gelecek kaygısı yaşamak istemediklerinin altını çizen öğrenciler, yasanın "hemen şimdi" geri alınması için mücadelede kararlı gözüküyor.

Geçtiğimiz ocak ayının başında asgari ücrete yapılan %0.6'lık zam, saat ücreti baz alındığında 6 cente denk geliyor. Hükümet aynı zammı, Temmuz 2016 ve Şubat 2017 için kamu çalışanlarına öneriyor. Ekonomik krizin ateşini avuçlarında hisseden çalışanların sendikalara karşı homurdanması, Fransa'da bahar ve yaz arası bir ara eylem mevsiminin yaşanacağına işaret ediyor.

Cem Eyli

Fransa'da genel grev: Çalışanlar ve öğrenciler sokakları doldurdu​

Fransa: İşçiler yeni çalışma yasasına karşı alanlardaydı



Bültene kayıt ol