Panama Belgeleri: Dünyanın en büyük vergi kaçakçılığı

03.04.2016 - 22:07

Dünyanın en büyük dördüncü offshore hukuk firması olan Mossack Fonseca’nın verilerinin sızması, aralarında Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud ve Ukrayna devlet başkanı Petro Poroşenko’nun da olduğu onlarca devlet başkanının offshore hesaplar aracılığıyla vergi kaçırdığını gösteriyor.

Firmadan sızan belgelerin boyutu, Wikileaks sızıntısından veya Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerden çok daha fazla. Sızan 2,6 terabaytlık belgelerde politikacılarla veya kamu görevlileriyle bağlantılı 140 firma bulunuyor. Devlet başkanları, ünlüler ve multi-milyonerler, Avrupa ülkelerindeki paralarını çoğunluğunu ada ülkelerinin oluşturduğu ve düşük vergilerle öne çıkan ülkelerde bulunan offshore hesaplara aktarıyorlar. Bu işlemde çoğunlukla kurulan şirketler veya açılan hesaplar devlet başkanlarının birinci dereceden akrabaları veya güvendikleri biri adına açılıyor.

Belgelere göre Rusya devlet başkanı Putin’in, en yakın arkadaşı ve en küçük kızının vaftiz babası Sergei Roldugin’un adına, bir başka bir arkadaşı olan Rossiya Bank’ın sahibi Yuri Kovalchuk tarafından şirketler kuruluyor. Bu şirketler Virgin Adaları gibi ülkelerde kuruluyor çünkü bu ülkelerdeki kişisel gizlilik yasaları şirket sahiplerinin kimliğini gizleme şansı veriyor. Daha sonra bu şirketlere Rusya’daki devlet bankalarından kredi veriliyor, Mossack Fonseca gibi şirketler de bu borca aracılık ediyor. Putin’in offshore hesabınında 2 milyar dolar bulunduğu iddia ediliyor.

- Aralarında 12 ülke liderinin de bulunduğu 143 siyasetçi, bu siyasetçilerin aileleri veya yakınları offshore vergi cennetlerinden faydalanıyor.

- Offshore hesapları olan liderler arasında Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif, Eski Irak Başbakanı İyad Allavi, Mısır diktatörü Mübarek’in oğlu Alaa Mübarek ve İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíð Gunnlaugsson  da var.

- Azerbaycan Devlet Başkanı Ilham Aliyev’in ailesi, eski Çin devlet başkanının kızı, Suriye diktatörü Beşşar Esad’ın kuzenleri, İngiltere Başbakanı’nın babası ve İspanya eski kralının kızkardeşinin de dosyalarda adı geçiyor.



Bültene kayıt ol