Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ'da çatışmalar

03.04.2016 - 13:39

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır tartışma konusu olan Karabağ'da gerilim bir kez daha tırmandı. Çatışmalarda 18 Ermenistan ve 12 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti. Tayyip Erdoğan ise gelişmelerle ilgili Azerbaycan devlet yetkilisiymiş gibi açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Önceki gece başlayan çatışmalar sonrası, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 18 Ermeni askerinin öldüğünü söylemişti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise 12 askerin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çatışmalarını sürdüren iki devlete itidal çağrısı yapmıştı.

Türkiye, Azerbaycan milli propagandasının ve yalanlarının destekçisi

Karabağ’daki stratejik öneme sahip bazı tepelerin ve yerleşim birimlerinin Azeri güçlerinin kontrolüne geçtiğine ilişkin Azerbaycan ve Türkiye medyasında yer alan haberler, Ermenistan Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri Artsrun Hovhannisyan tarafından yapılan açıklamayla yalanlandı.

Öte yandan, Azerbaycan ordusuna ait askeri helikopterin düşürüldüğüne ilişkin görüntülerin internette yayınlanmasının ardından, Azerbaycan Savunma Bakanlığı daha önce yalanladığı helikopter haberini bu kez resmi bir açıklamayla doğrulamak zorunda kaldı.

Çatışmaların arkasında Türkiye mi var?

Ermenistan’da yayın yapan Panarmenia.net’in aktardığına göre, Dağlık Karabağ Devlet Başkanı Bako Sahakyan’ın Sözcüsü Davit Babayan, gerilimin ardında Türkiye’nin bulunduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın, yaşanan çatışmalarda tek sorumlu olmadığını savunan Babayan, şöyle konuştu: “Aslında Azerbaycan’ın arkasında başka güçler var. Örneğin Türkiye. Bu gelişmeler endişe verici. Washington’da bu konuyla ilgili ciddi temaslarda bulunuyoruz.”

Erdoğan'ın tarafı

Tayyip Erdoğan ise bir gazetecinin sorusu üzerine konuyla ilgili olarak "Dualarımızı yaptık. İnşallah bu çatışmalarda Azeri kardeşlerimiz en az orada kayıp vermek suretiyle bu işi başarırlar" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Ben tüm Azeri kardeşlerime Allah'tan yardımlar niyaz ediyorum. Üzülmeyeceğiz, mahzun olmayacağız. İnanıyorsak muhakkak üstünüz" diye konuştu.

Ateşkes iddiasına yalanlamalar

Öte yandan, Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uluslararası kuruluşların başvuruları sonucu, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin çatışmayı “tek taraflı olarak” durdurduğu öne sürülmüştü.

Azerbaycan'ın ilan ettiği tek taraflı ateşkese Ermenistan'dan yanıt geldi. Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakü'nün yaptığı tek taraflı olarak operasyonları durdurma açıklamasının gerçekle ilgisinin bulunmadığını kaydedildi.

Facebook hesabından bir mesaj paylaşan Bakanlık Sözcüsü Artsrun Ovannisyan, "Azerbaycan'ın açıklaması, bir tuzak. Azerbaycan tek taraflı olarak ateşkes uygulamıyor" ifadelerini kullandı.

Dağlık Karabağ Savunma Bakanlığı'nın konuya ilişkin olarak yayımladığı resmi açıklamada da sınırın kuzeydoğu ve güneydoğusundaki saldırıların Bakü’nün “ateşkes” açıklamasına rağmen aralıksız olarak devam ettiği kaydedildi.



Bültene kayıt ol