Belçika'da art arda patlamalar

22.03.2016 - 10:34

Belçika'nın başkenti Brüksel'de önce havaalanında, sonra da şehir merkezinde peş peşe şiddetli patlamalar yaşandı. En az on kişinin hayatını kaybettiği bilgileri geliyor. 

Havaalanında yaşanan patlamalardan önce silah sesleri geldiği bildiriliyor. Ölü ve yaralı sayısı hakkında henüz resmi açıklama yapılmadı, en az 10 ölü ve 30 yaralı olduğu tahmin ediliyor. Havalanından gelen görüntülerde kanlar içinde yerde yatan ve kaçışan insanlar görülüyor.

Havaalanından 13 km. uzaklıkta ve AB Komisyonu binasından sadece 500 metre mesafede bulunan Maelbeek Metro İstasyonu'nda da patlamalar yaşandı. Burada da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildiriliyor. 

Bir Belçika kanalı, havaalanında yaşanan patlamaların intihar saldırısı olduğunu öne sürdü. Fransız kanalı France 24 de intihar saldırısı iddiasında bulunuyor. Bu konuda da henüz resmi açıklama yapılmadı.

Londra Heathrow ve Paris Charles de Gaulle havaalanlarında güvenlik seviyesi yükseltildi. Hollanda'da da saldırılardan hemen sonra terör alarmı seviyesi yükseltildi. Hollanda, güneyindeki Belçika sınırında sıkı sınır kontrollerine başladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, patlamaların kendisini "şok ettiğini ve kaygılandırdığını" söyledi. Ülkesinin acil durum komitesi COBRA'yı toplayan Cameron Belçika'ya her tür yardıma hazır olduklarını da açıkladı.

AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Belçika'nın "korkakça ve kanlı bir saldırının hedefi olduğunu" belirterek, olayı nefretle kınadığını söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ise "Terör dünyayı sarmış durumda. Burada büyük ihtimalle DAEŞ terör örgütünün saldırısı olarak düşünülebilir" derken, "PKK bayraklarının Brüksel'de dalgalanması içimizi burktu" diye ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dört gün önce "Aynı bombalar sizin ülkelerinizde patladığında bizim ne hissettiğimizi anlayacaksınız" demişti.

 



Bültene kayıt ol