On binler sokaktaydı: Avrupa'nın her yanında mültecilerle dayanışma eylemleri

20.03.2016 - 15:00

Dün, uluslararası ırkçılık karşıtı gün kapsamında Avrupa'nın birçok merkezinde geniş kalabalıklar mültecilerle dayanışma eylemleri için sokaklardaydı. Eylemlerde, AB ile Türkiye arasında mülteciler konusunda sağlanan anlaşmaya öfke büyüktü.

İngiltere'nin her yerinden otobüslerle Londra'ya akın eden solcular, sendikacılar, ırkçılık karşıtı aktivistler, Londra'da 20 bin kişilik bir gösteri düzenledi. Eyleme Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk (Stand Up To Racism) inisiyatifi öncülük etti. İskoçya'da da mültecilerle dayanışanlar sokaklardaydı.

Uluslararası eylem yapılması önerisini getiren Yunan ırkçılık karşıtları 8 ayrı şehirde eylem yaptı. Atina'da KEERFA'nın (Irkçılığa ve Faşist Tehdide Karşı Birleşik Hareket) başını çektiği gösteriye binlerce kişi katıldı.

Avusturya'da Viyana'da yapılan eylemde 16 bin kişi yer aldı. Barselona'da 15 bin, Zürih'te 2 bin, Amsterdam'da 1500, Varşova ve Paris'te 1000'er kişilik gösteriler yapıldı. Avrupa dışında Sidney'de 3 bin, Melbourne'de 6 bin kişi mültecilerle dayanışmak için sokağa çıktı.

Lefkoşa, Beyrut, Kopenhag ve Cenevre dahil dünya çapında toplam 17 ülkenin çeşitli şehirlerinde gösteriler gerçekleşti.

AB tarafından geçtiğimiz aylarda yaptırılan bir ankete göre Avrupa halklarının üçte ikisi mültecilerle dayanışma içinde. Irkçılar ise mülteci düşmanlığı üzerinden örgütlenmeye çalışıyor. 19 Mart'ta yapılan gösteriler, ırkçılık karşıtı hareketin bu tehdide ve hükümetlerin ırkçı uygulamalarına karşı sesini yükselttiği önemli bir adım oldu.

Eylemlerden kareler şöyleydi:

Atina:

Londra:

Viyana:

Varşova:

Barselona:

Glasgow:

Midilli:

Lefkoşa:

Sidney:

Zürih:

 



Bültene kayıt ol