Suriyeli Kürtler federalizm ilan etti: AKP ve Esad karara karşı birleşti

17.03.2016 - 16:05

Suriye'deki Kürtlerin ülkenin kuzeyinde federalizm ilan ettiği açıklandı. Kürtlerin kontrolündeki üç kanton da federalizme onay verdi. Karara, AKP'liler de Baas rejimi de tepki gösterdi.

Suriyeli Kürtlerin siyasi hareketi PYD öncülüğünde biraraya gelen kongre, 'Kuzey Suriye Federasyonu'nun kuruluşunu ilan etti.

AFP'ye konuşan Kürt yetkililer, federal yapının oluşmasıyla Suriye'nin kuzeyindeki üç kantonun birleştirildiğini duyurdu.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, federal yapının Suriye devleti içinde kalmaya devam edeceğini söyledi. Müslim, federalizmi görüşmek üzere Cenevre’deki görüşmelere resmi bir heyet göndermeye de hazır olduklarını, ancak Cenevre toplantılarına davet edilmediklerini kaydetti.

putnik Türkçe'de yer alan habere göre; Baas rejimi ise kararın hemen ardından yaptığı açıklamada, federalizm ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti. SANA’ya konuşan bir Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, federalizm kararının ülkenin toprak bütünlüğü ilkesine aykırı olduğunu ve kararın tanınmayacağını söyledi.

Türkiye'den tepki

Hürriyet'in haberine göre ise kararı değerlendiren üst düzey bir Türkiyeli yetkili, Suriye'de belli bir kesimin etnik kökene bağlı olarak tek taraflı şekilde adım atamayacağını, ülkenin geleceğine halkın birlikte karar vermesi gerektiğini söyledi.

Reuters'a bilgi veren üst düzey yetkili, Suriye'de federal bir yapı oluşturulması için bazı adımların atılmakta olduğunu belirterek, "Bu konuda Türkiye'nin tutumu tamamen net ve açık. Kim olursa olsun Suriye'nin içinde hiç kimsenin oldubittiyle yeni yapılar kurmasını, Suriye'ye yön çizmesini istemiyoruz" dedi.

"Suriye'de belli bir kesim, etnik kökene bağlı olarak tek taraflı şekilde adımlar atamaz" diyen aynı yetkili, şöyle konuştu:

"Suriye'de çözüm için müzakereler devam ediyor. Belki ağır işliyor ama bunun sonuçlarını göreceğiz. Rusya'nın belli ölçüde çekilmesi orada iklimi yumuşatabilir. Suriye'nin bir bütün olarak kalıp, zayıflatılmadan, uzlaşmayla ve anayasayla Suriye halkı geleceğine karar vermeli. Tek taraflı her türlü girişim Suriye'nin bütünlüğüne zarar verir."

Batı destekli muhalefetin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da (SMDK), “Belirli bölgelerde farklı bir yapı kurmak Suriye halkının iradesine aykırıdır” diyerek federalizm ilanına karşı çıktı.



Bültene kayıt ol