Suriye'de ateşkes başladı: Bazı noktalarda çatışmalar yaşandı

27.02.2016 - 12:33

Suriye'de ABD ve Rusya öncülüğünde emperyalizmin bölgedeki müttefiklerinin de işbirliğiyle Baas rejimi ile muhalifler arasında başlatılan kısmi ve geçici ateşkes başladı.

Muhaliflere yakın kaynaklar, ateşkes kararına rağmen rejimin birkaç ayrı noktada saldırmaya devam ettiğini ve bu saldırılarda 4 kişinin öldüğünü duyurdu.

Baas diktatörlüğünün resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre ise Hama kırsalındaki Selemiyye ilçesinin doğu girişi yakınında bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Olayda 2 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı belirtilen haberde, yaralıların Selemiyye Hastanesi'ne kaldırıldığı duyuruldu.

IŞİD PYD'ye saldırdı, ABD sivilleri öldürdü

Gece yarısından sonra Rakka'nın kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad ilçesine sızmaya çalışan IŞİD ile YPG arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. IŞİD ilçedeki maliye binasına bomba yüklü araçla saldırdı. İlçenin 2 kilometre batısındaki Munbetih köyü çevresinde de iki örgüt arasında çatışmalar yaşandı.

Al Jazeera Türk'ün yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, çatışmaların ardından ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları IŞİD mevzilerini bombaladı ve bombardıman sırasında en az 10 sivil hayatını kaybetti.

​Rusya "bombardımanı durdurduk" dedi

Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Sergey Rudskoy, Suriye ordusu ile 17 silahlı oluşumun ateşkese uymayı taahhüt ettiğini açıkladı.

Rudskoy, “Rusya, yeşil bölgede, yani bize ateşkes için başvuran silahlı oluşumların bulunduğu bölgelerde hava saldırılarını tamamen durdurdu” diye konuştu.

"Bazı geçici kesintiler olabilir"

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda ihlâller olsa da sonrasında Şam ve Deraya illerinde çatışmaların tamamen durduğuna yönelik raporlar aldıklarını söyledi.

Mistura, "Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasında bazı geçici kesintiler olabilir. Burada önemli olan bu kesintilerin hızlı bir şekilde kontrol altına alınıp alınmayacağıdır. İşte bu test edilecek" ifadesini kullanmıştı.

Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Anlaşmaya uyacak muhalif gruplar ve rejim güçleri, cuma günü saat 12.00'ye kadar Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun eşbaşkanları ABD ve Rusya'ya kararlarını bildirmişlerdi.

Oy birliğiyle kabul

Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dâhil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti. Bu çerçevede son olarak, BMGK da cuma günü geç saatlerde aldığı kararla, Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

Kararda, Suriye rejimi ve müttefikleri ile Suriyeli muhaliflerin çatışmaları durdurmayı kabul ettiği vurgulanarak, tüm taraflara 2254 sayılı BMGK kararına uyma çağrısı yapılmıştı. Suriye'de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilen kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye'nin geleceğine halkın karar vermesi istenmişti.



Bültene kayıt ol