Petrol krizi derinleşmeye devam ediyor

24.02.2016 - 10:18

Başını Rusya ile Suudi Arabistan'ın çektiği bir dizi petrol üreticisi ülke, 16 Şubat'ta Katar'ın başkenti Doha'da yaptıkları toplantıda diğer büyük üreticilerin de karara uyum sağlaması halinde petrol üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurma kararı almıştı. Ancak İran beklendildiği üzere bu karara uymayacağını ilan etti.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, Suudi Arabistan ile Rusya'ya tepki göstererek, "Onlar üretimi 10 milyon varilde tutacak, biz ise 1 milyon varilde. Bu çok komik bir şaka" ifadelerini kullandı. 

Petrol fiyatlarında son bir yılda yüzde 70'lere varan düşüş nedeniyle Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela geçtiğimiz hafta, üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurmayı kabul etmiş, ancak bunu diğer büyük üreticilerin de uyması koşuluna bağlamışlardı. Suudi Arabistan petrol bakanı el-Naimi, diğer üretici ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü, mart ayında bu karara katılan ülkelerin sayısında artış olmasını beklediğini açıklamıştı.

Ancak üzerindeki yaptırımların yeni kalkmış olduğu İran, ocak ayında petrol üretimini artıracağını ilan etmişti. Dünyanın ikinci büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi olan İran, yıllardır maruz kaldığı kısıtlamalar nedeniyle dövize şiddetle ihtiyaç duyuyor ve Suudi Arabistan'ı bu yıllar boyunca üretimini artırarak pazar payını büyütmekle suçluyor.

İran'ın açıklamasından sonra Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5'e yakın değer kaybetti ve 32 dolar seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.



Bültene kayıt ol