İrlanda: Halk su hakkı için sokağa çıktı

21.02.2016 - 03:47

İrlanda'da 2014 yılının son çeyreğinde başlayıp 2015 yılında da devam eden ve on binlerce kişiyi mobilize eden su hakkı hareketi dün yine Dublin'de kitlesel bir gösteri yaptı.

Bundan hemen hemen bir yıl önce, hareketi örgütleyen aktivistlerin bir kısmı İrlanda devleti tarafından hapse atılmıştı.

Dublin'deki kitlesel gösteri, ülkedeki genel seçimlerin hemen öncesinde gerçekleşti.

Hareketin içinden çıkan ve Labour'dan (İşçi Partisi) kopan sendikaların yarattığı siyasi inisiyatif Değiştirme Hakkı (Right2Change), gösterilerin yalnızca su hakkıyla ilgili olmadığını, barınma, eğitim, düşük ücretler, borçlar, kemer sıkma politikaları, yoksulluk, eşitsizlik ve yoksullukla da ilgili olduğunu ilan etti.

Right2Change, genel seçimlerde 100'den fazla adayın, "Başka bir İrlanda mümkün" başlığı altında duyurdukları politik prensiplere imza verdiğini açıkladı.

Gösteride, DSİP'in kardeş örgütü SWP (Sosyalist İşçi Partisi) ve onun içinde yer aldığı antikapitalist ittifak Kârdan Önce İnsan (People Before Profit) da yer aldı. 

İrlanda egemen sınıfının krize yanıt olarak geliştirdiği politikaların bir ürünü olan suyun ücretlendirilmesine karşı bir buçuk yıl önce sokaklarda kitlesel gösteriler düzenleyen hareketin ürünü olarak halkın üçte ikisi bu uygulamayı boykot etmiş ve faturaları ödememişti.



Bültene kayıt ol