Naziler için kötü bir gün: İngiltere'nin kuzeyinde mültecilerle dayanışma eylemleri

21.02.2016 - 02:55

İngiltere'de dün Preston ve Newcastle kentlerinde ırkçılık karşıtları mültecilerle dayanışma eylemleri yaptı. Göçmenlere düşmanlığı büyütmeye çalışan faşistler ise varlık gösteremedi.

Preston'da, son yıllarda ülke çapında bir hayli güç kaybeden faşist örgüt İngiliz Savunma Ligi'nin (EDL) artıkları bir yürüyüş yapmak istemişti. Faşistler yalnızca 50 kişi toplayabilirken, ırkçılık karşıtları 500 kişilik bir karşı gösteri örgütledi.

Eski belediye mecisi üyesi, sosyalist aktivist Michael Lavalette, ilk kez tüm camilerin eylemi desteklediğini belirterek, gösterinin şehrin çokkültürlü mirasının iyi bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Preston'da 2010 yılında faşist EDL iki bin kişiyle nefret saçan bir yürüyüş yaparken, ırkçılık karşıtları yalnızca 200 kişiyle karşı koymaya çalışıyordu. Şimdi durum değişmiş gözüküyor.

Bir diğer kuzey şehri Newcastle'da ise faşistler yalnızca 20 kişi toplayabilirken, ırkçılık karşıtları 200 kişilik bir mültecilerle dayanışma eylemi düzenledi.

Yürüyüş, Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk (Stand Up To Racism) inisiyatifinin çağrısıyla gerçekleşti.

Eylemde, 19. yüzyılın ilk yarısında Nazilerden kaçan 94 yaşındaki bir Yahudi kadının yolladığı dayanışma mesajı da okundu.

İngiltere'de, Avrupa'nın bir dizi başka kentiyle beraber, 19 Mart'ta ırkçılık karşıtları mültecilerle dayanışmak için sokağa çıkacak.



Bültene kayıt ol