Gine’de on binlerce işçi beş gündür grevde

19.02.2016 - 15:08

Afrika’nın batısındaki Gine’de pazartesi günü başlayan grev sürüyor.

Ülkenin başkenti Konakri başta olmak üzere büyük şehirlerde on binlerce işçi greve ve gösterilere katılıyor. Grev nedeniyle bu şehirlerde fabrikalar, dükkanlar, bankalar ve çok sayıda okul kapalı durumda. Hastaneler sadece acil servis hizmetleri veriyor ve yerel sokak pazarları açılmıyor.

Gine’deki iki büyük sendika federasyonu, petrol, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerinideki yüksek fiyatların düşürülmesini, işçi ücretlerinin arttırılmasını talep ediyor.

Gine İşçileri Ulusal Konfederasyonu sözcüsüne göre grev çok güçlü ve etkisi de bir o kadar başarılı. Sendikalar hükümetle yapılan müzakerelerin kendileri için kazanımla sonuçlanacağına, aksi bir durumda ise kazanana kadar mücadeleye devam edileceğine güveniyor.

Grev dalgasının, şu an sadece bazı işçilerin destek verdiği boksit madeni sektörüne sıçraması halinde başarı şansının çok yüksek olduğu söyleniyor. Gine, Avustralya ve Brezilya’dan sonra dünyada en büyük boksit rezervine sahip olan üçüncü ülke. Ülkenin dış ticaretinin yüzde 80’i boksit madeninin üretimine dayanıyor.  

Günlerdir devam eden greve karşı Alpha Conde başkanlığındaki devletin tepkisi ise polisi harekete geçirmek oldu. 16 sendikacının gözaltına alındığı söyleniyor.

Gine

Gine yaklaşık 11 milyon nüfusa ve Afrika’daki en örgütlü işçi hareketlerinden birine sahip. Halkın büyük bir çoğunluğu yoksulluk sınırının altında yaşarken aynı zamanda 2.500 kişinin öldüğü ebola salgınının etkileriyle boğuşuyor. 2007’de boksit madeni işçilerinin de dahil olduğu üç haftalık grev hareketinin sonucunda, diktatör Lansana Conte başkanlığındaki rejimin büyük tavizler vermesi sağlanmış ve gıda, petrol fiyatlarının düşmesi gibi önemli kazanımlar elde edilmişti. Güvenlik güçleri tarafından 70’ten fazla işçinin öldürüldüğü ve yüzlercesinin yaralandığı hareketin ardından Lansana Conte sendikalar tarafından oluşturulan bir listeden yeni bir başbakan atamak zorunda kalmıştı.



Bültene kayıt ol