Suriye krizi: Hem ateşkes hem kara harekâtı kararı

12.02.2016 - 12:21

ABD ile Rusya, dün Münih'te yapılan toplantıda Baas rejimi ile muhalifler arasında ateşkes için uzlaştı. Ateşkes IŞİD ve El Nusra'yı kapsamıyor. Suudi Arabistan ise IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun kara harekâtı için tarih verdi. Rusya, BM'den onay almayan bir harekâta karşı çıkacağını açıkladı.

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu Dışişleri Bakanları toplantısından ateşkes kararı çıktı. Toplantı, Suriye krizindeki en önemli iki aktör Rusya ve ABD'nin yanısıra Almanya, İngiltere, Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi savaşta rol alan ülkeleri biraraya getirdi.

İlk günkü toplantının ardından Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la birlikte kameraların karşısına geçen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tarafların Baas rejimi ve muhalifler arasında bir hafta içinde ateşkes sağlanması konusunda uzlaştığını duyurdu.

İlk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirten Kerry, "İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde ateşkesi yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı bu amaca ulaşmak için" dedi.

Hiçbir sonuç alınamayan "verimli" toplantı

Suriye'de savaşın beş yıldır süregelmekte olduğunu anımsatan Kerry, "Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hâli. Önümüzdeki bir kaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek" diye konuştu.

Kerry, Münih'teki görüşmelerin "verimli" geçmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

John Kerry'den sonra söz alan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ateşkes konusunda daha temkinliydi, bunun zor bir görev olduğunu söyledi. Anlaşmayı, "Bir hafta içinde ateşkesi uygulamının yollarını aramak üzerinde uzlaştık" diye duyurdu.

Rus bombardımanı sürecek

Lavrov, Rus güçlerinin IŞİD ve El Nusra'ya yönelik hava saldırılarının ise süreceğini söyledi.

Uluslararası Suriye Destek Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısında bir diğer gündem maddesi insani yardımların Suriye'deki çatışma bölgelerine ulaştırılmasıydı. Bu konuda da önemli bir anlaşma sağlandı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, insani yardım tedariğinin bu hafta başlayacağını ve yardım malzemelerinin ilk olarak en acil yerler olarak belirlenen Deir Ez Zor, Fuaya, Kefraya ile Şam'ın bazı kırsal bölgelerine gönderileceğini açıkladı.

Rus ve ABD'li mevkidaşlar Suriye yönetimi ve muahlifler arasındaki Cenevre Barış Görüşmelerinin en yakın zamanda yeniden başlaması gerektiğini de belirtti.

Suudi Arabistan kara harekâtı yapılacak dedi

Öte yandan, ABD liderliğindeki emperyalist koalisyona üye ülkelerin savunma bakanları, NATO Karargahında bir araya geldi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Müsteşarı Tuğgeneral Ahmed Asiri, uluslararası koalisyon ile beraber IŞİD' yönelik yapılacak muhtemel kara operasyonuna ilişkin, "Koalisyon mart, nisan aylarında operasyonel olacak" dedi.

Rusya karşı çıktı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, "Koalisyon üyelerinin, Şam ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) izni olmadan Suriye topraklarına asker göndermesini, doğrudan askeri müdahale olarak görürüz" dedi.

İnterfaks ajansına verdiği röportajda, Suriye krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Sıromolotov, IŞİD karşıtı koalisyonun, Suriye-Türkiye sınırını korumak için Suriye topraklarında 45 kilometrelik "güvenli bölge" oluşturma girişimlerini kabul etmediklerini belirtti.

"Dünya savaşı çıkabilir"

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Suriye konusunda uzlaşı sağlanamazsa yeni bir dünya savaşı çıkabileceği uyarısında bulundu. Suriye'deki istikrarsızlıktan ABD, Suudi Arabistan ve bazı Avrupa ülkelerini sorumlu tutan Medvedev, "Siyasilere yönelik farklı değerlendirmemiz olabilir ancak bu, ülkeyi işgal etmek için bir bahane olamaz" dedi.

Suriye'de "işgalden" bahseden Rusya, Baas diktatörlüğünü korumak için her gün Suriye halkına bomba yağdırıyor.



Bültene kayıt ol