Mültecilerle dayanışma eylemleri: Avusturya ve İngiltere'de ırkçılara protesto

30.01.2016 - 17:17

Avrupa ülkelerinde ırkçı parti ve örgütler mülteci düşmanlığı üzerinden harekete geçmeye çalışırken, her yerde kitlesel ırkçılık karşıtı hareketler onları durdurmak için mücadele ediyor.

Avusturya'da dün sokağa çıkan 8 bini aşkın kişi, ırkçı Özgürlük Partisi sponsorluğunda milliyetçi öğrenci gruplarının bir araya geldiği bir baloyu protesto etti. Mültecilerle dayanışma sloganlarının atıldığı eylemde, polis ırkçıları korumak için geniş güvenlik önlemleri aldı.

Yerel saatle 17:00'de Viyana Üniversitesi önünden başlayan yürüyüş, balonun yapıldığı binanın önünde son buldu. Eylemciler "Mülteciler hoşgeldiniz", "Özgürlük Partisi defol" ve "Mülteciler kalmalı" sloganları attı. Kitle, her yıl yapılan balonun yasaklanmasını talep etti. Irkçıları koruyan polislere yumurta atılan eylemde gözaltı veya çatışma yaşanmadı.

Geçen sene yapılan protestoda çatışmalar yaşanmış ve 50 aktivist gözaltına alınmıştı. Akademi balosuna Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden faşist örgütlerin üyeleri ve liderleri de katılıyor.

İngiltere'de faşistler saldırdı

İngiltere'de ırkçı Ulusal Cephe'nin Dover kentinde yapmak istediği mülteci karşıtı yürüyüş için antifaşistler seferber oldu.

Londra'dan gösteriye giden antifaşistlerle faşistler arasında çatışmalar yaşanırken, iki taraftan da çok sayıda kişi yaralandı ve otobüsler zarar gördü. Gün boyu gerginlik devam ederken, bir faşist, ırkçılık karşıtlarını taşıyan otobüsün üzerine kanıyla gamalı haç çizdi.

Dover'da polis ırkçıları koruyup yürüyüş yapmalarını sağlamaya çalışırken, Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk (Stand Up To Racism) kampanyası da mültecilerle dayanışma sloganları atarak nazileri yürütmemek üzerine eylem yaptı.



Bültene kayıt ol